Korzár logo Korzár

Chudíkov kancelár zdedil po otcovi maďarský žalúdok

Byť vedúcim kancelárie predsedu Prešovského samosprávneho kraja Ladislava Magyara uspokojuje. Tvrdí, že sa pre túto prácu rozhodol, pretože poznal

Petra Chudíka v časoch dobrých i zlých. Aký bol teda vývoj Ladislava Magyara? Po skončení gymnázia v Sabinove, študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Vybral si študijný odbor archeológia - história. Vnímať históriu ho naučili už v rodine. Jeho srdcovou záležitosťou je antika - rímske a grécke dejiny. Špeciálne sa zaoberal aj obdobím fašizmu v rokoch 1938 až 1945.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Robil aj niekoľko výskumov, najväčšie boli Nikopolis a tiež Carevec v Bulharsku. "Carevec je oblasť v centrálnom Bulharsku, išlo tam o počiatky Bulharského štátu a Nikopolis je zase mesto, ktoré sa viaže k dobývaniu oblasti Balkánu Rímanmi."

SkryťVypnúť reklamu

Tiež rád spomína na výskum v Nižnej Myšli pri Košiciach, tak isto na Veľkú Lomnicu a Gánovce pri Poprade. V rámci svojej diplomovej práce sa venoval prieniku Skýtov do oblasti východného až juhozápadného Slovenska. Už počas štúdia pracoval v Archeologickom ústave na detašovanom pracovisku v Spišskej Novej Vsi.

Podľa Magyara sa však archeológia po demokratickom zlome v našej spoločnosti ťažko presadzovala, tak sa rozhodol pre učiteľskú cestu. Učiť začal v Bratislave, tvrdí, že na to obdobie rád spomína. V roku 1996 sa oženil a nastali bytové problémy, preto sa rozhodol pre návrat do Sabinova. V tom čase sa zoznámil aj s Petrom Chudíkom.

Čo sa týka obdobia fašizmu, Magyar uviedol, že študoval toto obdobie, aby získal celkový pohľad, lebo v dejinách sa často etapy opakujú po päťdesiatich, možno po sto rokoch. Z toho hľadiska treba históriu brať vážne. Konečne, veď existujú aj vplyvy ako dôsledok fašizmu, je to neonacizmus a tiež rôzne teroristické akcie. A aký má názor na súdny spor s Nižňanským?

SkryťVypnúť reklamu

"Veľmi citlivo to vnímam, bol veliteľom jednotky Edelweiss. Isteže, po toľkých rokoch je ťažké nájsť hodnoverné podklady na to, aby sa mu dokázala vina, teda či dal rozkaz na strieľanie. A keďže svedkovia už majú pokročilý vek a svoje výpovede často menia, súd dospel k názoru, že databáza dôkazov je malá na to, aby bol odsúdený. Skrátka je to omeškané."

Otázka Slovenského štátu je podľa Magyara tiež citlivá záležitosť.

"Ešte aj v súčasnosti sa nájde málo historikov, ktorí povedia svoje jednoznačné stanovisko. V každom prípade Slovenský štát vznikol ako nevyhnutnosť pod silným tlakom Nemecka, pod vplyvom Maďarska, ktoré okupovalo časť Slovenska. Keby nedošlo k vyhláseniu Slovenského štátu, identita Slovákov by sa bola stratila. Nebolo inej cesty. Takým zadosťučinením bolo potom Slovenské národné povstanie, ktoré dalo jednoznačnú odpoveď v tom zmysle, že fašizmus bol pre Slovákov neprijateľný."

SkryťVypnúť reklamu

A aký je Chudíkov sekretár človekom? Tvrdí, že zbytočne nikoho neuráža. Dokáže si priznať chyby a vyvodiť z nich pre seba dôsledky. Riadi sa tiež heslom, ktoré istý profesor na vysokej škole stále hovorieval: "Keď niečo neviete, povedzte to a nerobte zo seba blba." Tiež sa snaží veci dotiahnuť konca a vie sa pre dobrú vec zapáliť. "No, a snáď by som ešte povedal, že dokážem komunikovať s každým."

Ladislav Magyar je narodený v znamení Rýb. Z hudby rád počúva stredný prúd - napríklad Stinga, a tiež Richarda Müllera a z literatúry číta faktografiu. Miluje tiež encyklopédie. Tvrdí, že je nešportový typ. Maximálne sa vraj dokáže postaviť na korčule.

A keďže voľný čas takmer nemá, snaží sa ho využiť tak, že pomáha rodine. "Vyžehliť košeľu by som však dokázal iba s veľkými ťažkosťami, ostatné veci však nie sú problém, hlavne rád varím." S manželkou sa na tom, kto varí, vždy dohodnú. "Zvyčajne sa prihlásim sám. Aj čo sa týka nedeľnej polievky, keď ju varí manželka, mojou výsadou je, že ju dochucujem."

Jeho najobľúbenejšie kulinárske výtvory sa odvíjajú od jeho maďarskej podstaty: "Môj otec je národnosťou Maďar a ja som tiež zdedil maďarský žalúdok. V každom prípade je to guláš a rôzne perkelty. Milujem tiež koložvársku kapustu a mojou doménou je halászlé. Pravé maďarské, parádne pikantné." Zdôraznil, že v maďarskej kuchyni sa halászlé varí minimálne z piatich druhov rýb. "Ja si myslím, že najlepšie je z kapra. Dôležité je, aby sa použili hlavy. Musia sa uvariť a prepasírovať, ja pridávam ešte maďarské ingrediencie."

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 149
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 096
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 797
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 053
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 267
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 887
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 816
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu