iné zahraničné trhy. Jeden z najvýznamnejších producentov maďarskej špeciality
Povedala to v rozhovore pre TASR vedúca oddelenia exportu Irina Krizsánová s tým, že zmes nevyviezli do zahraničia, teda ani na Slovensko. V tomto roku exportovali na Slovensko 1,5 tony vysokokvalitnej maďarskej papriky prostredníctvom galantského distribútora v maloobchodnom balení a 50-60 ton vo veľkoobchodnom balení vo vreciach. Krizsánová zdôraznila, že v oboch prípadoch išlo o mimoriadne kvalitnú mletú papriku. Veľkoobchodne balenú koreninu slovenskí distribútori podľa jej slov nikdy nebalia samotnú, ale miešajú s lacnejšou dovozovou paprikou zo Španielska, Brazílie, alebo Grécka. Ak by sa vyskytli mikrobiologické problémy s takouto zmesou, musia sa slovenské orgány obrátiť na importérov papriky.
Slovenské predpisy sú dosť prísne, poznamenala pre TASR Krizsánová a dodala, že ak sa čokoľvek stane v prípade takýchto zmesí, ich spoločnosť sa už nemôže brať na zodpovednosť. Hygienici našli u výrobkov troch spoločností jedovatý alfatoxín, ktorý v niektorých zmesiach mletej papriky prekročil 10 až 15-násobne povolené množstvo jedovatej látky. Išlo o zmes domácej papriky s paprikou dovezenou z Južnej Ameriky balenej v Maďarsku. Všetci distribútori predávali tieto produkty iba na maďarskom vnútornom trhu. Minister zdravotníctva Jenö Rácz odporučil občanom, aby do ukončenia laboratórnych vyšetrení nekonzumovali mletú koreninovú papriku, zákaz jej používania nariadili aj pre reštaurácie. Jedovatý toxín môže spôsobiť zdravotné problémy v tom prípade, ak by skonzumoval niekto aspoň pol kila kontaminovanej papriky v priebehu jedného týždňa. Podľa Rácza je neškodná tá paprika, ktorej záruka skončí po 15. apríli 2005.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.