na dôchodku, teraz pomáha na škole v Herľanoch. Varí najmä mäsové jedlá, o sóji nechce ani počuť. V jedlách cítiť po mamičke vplyv maďarskej kuchyne.
Rady do kuchyne
Pri kúpe hovädzieho mäsa si všímam, či je loj na mäse svetlý. Žltý loj má mäso zo starého zvieraťa.
Keď je mäso pri dusení tvrdé, pridám doň sódu bikarbónu na špičku noža.
Masť pri zohrievaní neprská, keď k nej pridám trochu soli.
Ciberej so zelenou fazuľkou
Suroviny: zelená fazuľka mrazená 60 dkg, 4 zemiaky, 1 l mlieka, 3 dcl smotany na varenie, 2 polievkové lyžice (PL) solamylu, soľ, ocot, bobkový list, posekaný kôpor.
Postup: Do hrnca vložíme zelenú fazuľku narezanú na cca 2 cm, zemiaky nakrájané na kocky a zalejeme pol litrom vody, osolíme, pridáme bobkové listy a dáme variť. Keď sú zemiaky mäkké, dáme do hrnčeka solamyl a zalejeme 4 dcl mlieka, rozhabarkujeme. Potom to vlejeme do hrnca, dobre zamiešame, keď to začne vrieť, vlejeme zbytok mlieka, krátko priviesť do varu. Odstavíme a nalejeme smotanu, pridáme 1 PL octu.
Sedliacka kapusta
Suroviny: 80 dkg pliecka alebo chudého bôčika, 60 dkg údenej krkovičky, 1 a 1/2 kg kyslej kapusty, 2 dcl krúp č. 10, 1 strednú cibuľku, 1 PL masti, 1 čajovú lyžičku (ČL) červenej papriky, soľ, čierne korenie, 1 PL paradajkového pretlaku.
Postup: V hrnci rozpustíme 1 PL masti, pridáme cibuľku nakrájanú nadrobno, popražíme, pridáme červenú papriku, položíme vcelku pliecko, z jednej aj z druhej strany prudko opečieme, vložíme údenú krkovičku vcelku, pridáme kyslú kapustu, krúpy a zalejeme vodou 5 cm pod kapustu. Necháme variť. Až je mäso mäkké, vyberieme ho, pokrájame na väčšie kúsky, pridáme do odstavenej kapusty a pridáme paradajkový pretlak. Vymiešame a podľa chuti dokoreníme. Podávame s chlebom.
***
Hovädzí stroganov
Suroviny: 1 kg hovädzieho zadného mäsa, 7 PL kečupu, 7 PL sójovej omáčky, 5 PL vorčestrovej omáčky, 3 PL horčice, 6 PL oleja, tabasko alebo tekuté čili, 1 väčšiu cibuľu, soľ, korenie, 2 dcl šľahačkovej smotany.
Postup: Mäso nakrájame na rezančeky (1), vložíme ho do misy, pridáme doň všetky prísady okrem soli, t. j. kečup, sójovú omáčku, vorčester, horčicu, olej, tabasko, zmiešame (2) a necháme v tom páci odležať 24 hodín. Potom do hrnca vlejeme trochu oleja, pridáme cibuľku nakrájanú na polmesiačiky, do sklovita popražíme a pridáme zapácované mäso (3), podlejeme trochou teplej vody a dusíme domäkka. Pred koncom mäso osolíme, okoreníme a dodusíme. Keď je mäso mäkké - odstavíme a dolejeme šľahačkovú smotanu. Podávame so zemiakovými hranolčekmi.
Autor: Mária INŠTITORISOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.