Korzár logo Korzár

Dnes varí

Pani Helena (60) je rodená Košičanka, s manželom Jozefom vychovali dve deti Juraja a Luciu a tešia sa aj z dvoch vnúčat Ferka a Lucky. Je učiteľkou

na dôchodku, teraz pomáha na škole v Herľanoch. Varí najmä mäsové jedlá, o sóji nechce ani počuť. V jedlách cítiť po mamičke vplyv maďarskej kuchyne.

Rady do kuchyne

Pri kúpe hovädzieho mäsa si všímam, či je loj na mäse svetlý. Žltý loj má mäso zo starého zvieraťa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď je mäso pri dusení tvrdé, pridám doň sódu bikarbónu na špičku noža.

Masť pri zohrievaní neprská, keď k nej pridám trochu soli.

Ciberej so zelenou fazuľkou

Suroviny: zelená fazuľka mrazená 60 dkg, 4 zemiaky, 1 l mlieka, 3 dcl smotany na varenie, 2 polievkové lyžice (PL) solamylu, soľ, ocot, bobkový list, posekaný kôpor.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Do hrnca vložíme zelenú fazuľku narezanú na cca 2 cm, zemiaky nakrájané na kocky a zalejeme pol litrom vody, osolíme, pridáme bobkové listy a dáme variť. Keď sú zemiaky mäkké, dáme do hrnčeka solamyl a zalejeme 4 dcl mlieka, rozhabarkujeme. Potom to vlejeme do hrnca, dobre zamiešame, keď to začne vrieť, vlejeme zbytok mlieka, krátko priviesť do varu. Odstavíme a nalejeme smotanu, pridáme 1 PL octu.

Sedliacka kapusta

Suroviny: 80 dkg pliecka alebo chudého bôčika, 60 dkg údenej krkovičky, 1 a 1/2 kg kyslej kapusty, 2 dcl krúp č. 10, 1 strednú cibuľku, 1 PL masti, 1 čajovú lyžičku (ČL) červenej papriky, soľ, čierne korenie, 1 PL paradajkového pretlaku.

Postup: V hrnci rozpustíme 1 PL masti, pridáme cibuľku nakrájanú nadrobno, popražíme, pridáme červenú papriku, položíme vcelku pliecko, z jednej aj z druhej strany prudko opečieme, vložíme údenú krkovičku vcelku, pridáme kyslú kapustu, krúpy a zalejeme vodou 5 cm pod kapustu. Necháme variť. Až je mäso mäkké, vyberieme ho, pokrájame na väčšie kúsky, pridáme do odstavenej kapusty a pridáme paradajkový pretlak. Vymiešame a podľa chuti dokoreníme. Podávame s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

***

Hovädzí stroganov

Suroviny: 1 kg hovädzieho zadného mäsa, 7 PL kečupu, 7 PL sójovej omáčky, 5 PL vorčestrovej omáčky, 3 PL horčice, 6 PL oleja, tabasko alebo tekuté čili, 1 väčšiu cibuľu, soľ, korenie, 2 dcl šľahačkovej smotany.

Postup: Mäso nakrájame na rezančeky (1), vložíme ho do misy, pridáme doň všetky prísady okrem soli, t. j. kečup, sójovú omáčku, vorčester, horčicu, olej, tabasko, zmiešame (2) a necháme v tom páci odležať 24 hodín. Potom do hrnca vlejeme trochu oleja, pridáme cibuľku nakrájanú na polmesiačiky, do sklovita popražíme a pridáme zapácované mäso (3), podlejeme trochou teplej vody a dusíme domäkka. Pred koncom mäso osolíme, okoreníme a dodusíme. Keď je mäso mäkké - odstavíme a dolejeme šľahačkovú smotanu. Podávame so zemiakovými hranolčekmi.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Mária INŠTITORISOVÁ

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 347
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 574
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 345
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 366
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 551
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 248
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 538
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu