Dnes varí
Pani Marta Padová (49), rodená Michalovčanka, sa vydala do Vyšnej Rybnice za Gabriela. Majú dcéru Gabrielu a miléniovú vnučku Barborku. Pracuje ako opatrovateľka starostovej mamy. Rada varí, lebo jesť treba každý deň. Muž zje podľa jej slov "šicko za šorom." Kvôli zdravotným problémom uprednostňuje diétne jedlá. Čitateľom pripravila typické zemplínske dobroty.
***
Menu
Fazuľová polievka
Hičkoše
Holubky
***
Dobré rady
Strukoviny nesolím, kým nezmäknú, lebo by sa varili do rána
Vodu zo zliatych halušiek nevylievam, ale použijem na polievku
Aby pri vyprážaní neprskal olej, nakrájam doň dve-tri kolieska mrkvy
***
Fazuľová polievka
Suroviny: fazuľa, zelenina podľa chuti - mrkva, kaleráb, petruška, zeler, soľ, čierne korenie, vegeta, kto má rád aj celú cibuľu. Zátrepka: hladká múka, olej, voda, sladká paprika. Veľkú fazuľu, na zemplíne zvanú bobaňa, namočíme na noc a dáme variť. Postupne pridávame koreňovú zeleninu a nakoniec zátrepku a dochutíme. Podávame s domácimi lečkami (cestoviny). Pozor: s koreninami opatrne, aby sme nepotlačili výraznú a vynikajúcu chuť fazule.
nova pohoda, varime, V Rybnica ROSA, Fazuľová poklievka 1 ROSA
***
Holubky
Suroviny: kapustné listy, ryža, cibuľa, cesnak, masť, paradajkový petlak, zomleté mäso (bravčové alebo hovädzie). Ryža s mäsom pol litra na pol litra. Obvaríme kapustné listy, na masti (podľa pani Padovej holubky na oleji nikdy nechutia tak dobre ako na masti) popražíme cibuľku, pridáme cesnak, ryžu, pomiešame a dochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou. Zmesou naplníme kapustné listy. Do hrnca naukladáme zvyšnú kapustu, dáme paradajkový pretlak, poukladáme nahusto holubky, zalejem po vrch vodou a dáme prikryté variť na asi 20 minút. Platí staré známe - čím dlhšie uvarené holubky stoja a častejšie sa zohrievajú, tým sú chutnejšie. Podávame so smotanou a chlebom (kto chce).
Holúbky 1 ROSA
***
Hičkoše s tvarohom
Suroviny: 4 stredné zemiaky, 3 vajcia, hladká múka, tvaroh, slaninka, smotana (1). Zemiaky postrúhame, zmiešame s vajíčkami a múkou (2), aby sme dostali vláčne, ale nie príliš riedke cesto. Hádžeme ho do vriacej vody (3). Keď sa hičkoše uvaria, scedíme ich, zmiešame s tvarohom (4), posolíme a polejeme rozpraženou slaninkou alebo smotanou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.