všetko sa dá z neho zužitkovať.
P. T., Prakovce
Pštrosy sú zvieratá s mnohostrannou úžitkovosťou. V kožiarstve je pštrosia koža vysoko cenená ako exkluzívny materiál na výrobu kabeliek a topánok luxusnej triedy. Jedinečné perá slúžia v odevnom priemysle a nachádzajú použitie pri zhotovovaní varietných kostýmov.
Mäso pštrosov je použiteľné k príprave výborných pokrmov a jemných steakov. Jeho vlastnosti sa dajú prirovnať k mäsu špičkovej triedy, ktoré vyhovuje ideálnym spôsobom, prianiam znalých gurmánov:
* takmer žiadny tuk (filet/steak do 0,2%)
* nepatrné hodnoty cholesterolu (680 mg/kg)
* vysoký obsah proteínov (nad 20%)
* mimoriadna jemnosť (aj napriek nepatrnému obsahu tuku)
* možnosť korenenia
Pštrosie vajcia sa nepoužívajú len na liahnutie, ale sú tiež hojne predávané. Vzhľadom na chuť a k vlastnostiam využitie pštrosích vajec je plne porovnateľné s hydinovými a sú pripravované rovnakým spôsobom. Pštrosie vajcia, ktoré sú pre svoje rozmery veľmi impozantné, môžu byť využité, kvôli svojej pevnej, porcelánovej škrupine, ako ozdobné predmety. Dá sa do nich veľmi dobre vyrývať alebo ich maľovať.
Výška2,10 - 2,50 m
Dĺžka krku90 - 95 cm
Hmotnosť 105 - 125 kg
Rýchlosťaž 60 km/h
Nosnost na "chrbte"až 60 kg
Výška kolenného kĺbu98 - 109 cm
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.