šošovice.
***
Dobré rady
Do zemiakového šalátu dávam majonézu zmiešanú s tatárskou omáčkou, troškou horčice a šťavou z uhoriek
Cesnak do jedál dávam až pred koncom, aby sa zachovala jeho výrazná chuť a aróma
Do zápražky lejem studenú vodu, aby sa mi netvorili hrudky
***
Prekladané zemiaky
Suroviny: 1 kg bravčového mäsa (krkovička, pliecko, stehno), 30 dkg oravskej slanin, 3 cibule, 1 kg zemiakov, čierne korenie, červená paprika, soľ, olej. Zemiaky a cibuľu nakrájame na kolieska, mäso na tenké plátky (1). Osolíme, okoreníme. Jenskú misu vystelieme plátkami oravskej slaniny (2) a postupne ukladáme vrstvu zemeiakov, mäsa a cibule (3), až kým sa misa nezaplní. Poslednou vrstvou sú opäť zemiaky. Trošku pokvapkáme olejom, prikryjeme a pečieme v rúre (4) asi 75 minút. Odkryjeme a podľa potreby ešte zapečieme, aby sa nám prebytočná šťava odparila. Dietári môžu nahradiť bravčové mäso hydinou a miesto slaninky potrú spodok olejom.
***
Cesnačka
Suroviny: cesnak, vývar (kurací, hovädzí), pohrubá múka, čierne korenie, červená paprika, soľ, vegeta, majoránka, petržlenová vňať, olej chlieb, syr. Z múky a oleja urobíme svetlú zápražku a zalejeme studeným vývarom. Privedieme do bodu varu, pretlačíme cesnak, okoreníme a osolíme. Podávame s opečenými kúskami chleba (krutónikmi), pred podávaním do horúcej polievky nastrúhame najemno syr a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
***
Bravčovinky so zemiakovým šalátom
1 kg bravčového mäsa, vajcia, cesnak, cibuľa, čierne a biele korenie, vegeta, červená paprika, horčica, kečup, strúhanka. Mäso pomelieme na jemno a ochutíme prísadami. Môžme zahustiť trochou strúhanky, alebo tenké placky strúhankou pred vyprážaním poprášiť. Pečieme v oleji podávame so zemiakovým šalátom, alebo len s chlebom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.