eliminovať vonkajšie vplyvy zvýšenou starostlivosťou o zvieratá, úpravou ich kŕmnej dávky aj prostredia.
Pomerne malé telo hydiny má veľký povrch. Ľahko stráca teplo, ktoré si musí organizmus dopĺňať živinami z krmiva. Objem kŕmnej dávky je preto potrebné zväčšiť približne o 10 percent, a to najmä krmivami s vyššou kalorickou hodnotou. Z obilnín to môže byť predovšetkým kukurica a pšenica, ale aj menšie množstvo varených zemiakov, ktoré zapravíme do miešanice. Pri skrmovaní zemiakov však musíme pamätať na to, že ide o objemové krmivo. Ak je priemerná denná dávka zemiakov vyššia ako 30 gramov, sliepka sa síce mechanicky nasýti, ale nedostane potrebné množstvo živín, takže fyziologicky hladuje. To sa odrazí v znáške biologicky neplnohodnotných vajec.
V zime si hydina nemôže dopĺňať živočíšne bielkoviny (hmyz) z výbehu tak ako v letnom období. Keď opustí kurín, ide skôr len o pobyt na čerstvom vzduchu, niekedy aj na skúpom na slnko. Odporúča sa preto podávať živočíšne bielkoviny v dostatočnom objeme. Najvhodnejším zdrojom je mlieko a mliečne výrobky, ale tu sa dostáva do popredia otázka ekonomiky. Skrmovať možno aj vnútornosti malých hospodárskych zvierat, ktoré treba dôkladne tepelne upraviť. Dôležité je to z hľadiska predchádzania nákazlivých ochorení vrátane parazitóz. Aj rozdrvené kosti, zvyšky jedál či oškvarky môžu v zimných mesiacoch obohatiť kŕmnu dávku hydiny. Odpady nesmú obsahovať vyššie percento soli, na ktorú je hydina veľmi citlivá. Vhodné sú tiež neoplodnené odumreté vajcia po prvom presvietení, ktoré musia byť takisto tepelne upravené.
Vlákninu i rastlinné bielkoviny môžeme hydine dodať vo forme sušenej ďateliny, lucerny alebo sušeného trávneho porastu, ktorý pred kŕmením pokrájame, rozdrvíme, prípadne aj zaparíme, aby bola sušina ľahšie stráviteľná. Do krmiva sa pridáva tiež sójová múčka alebo iný strukovinový šrot. Bôby však treba najemno rozomlieť, lebo ináč sú pre hydinu ťažko stráviteľné.
Určité množstvo krmiva sa dá ušetriť, ak má hydina k dispozícii primerane veľký kurín s hlbokou podstielkou, ktorý je dobre uteplený a izolovaný. Teplota prostredia vtedy zvyčajne neklesne pod bod mrazu (voda v napájadlách nezamŕza).
Autor: Ing. Peter ORSZÁG
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.