dvaapolkrát viac soli, ako je odporúčaná denná dávka. Pre náš organizmus by mala byť soľ nad zlato. Je to však teória.
Ak postavíme oproti sebe cukor a soľ, rozdiel je nielen v tom, že cukor lahodí našim chuťovým pohárikom až si môžeme vypestovať naň závislosť, ale aj v tom, že ho obsahuje oveľa menej potravín, ako soľ. Okrem toho zvykneme takmer každé jedlo dosoliť, hoci sa solí pri jeho príprave. Približne sedemdesiat percent prijatého množstva soli nepochádza z prirodzených zdrojov, teda nie je v prvotnej surovine. Chlieb, syr, obilniny (kukuričné lupienky), sušienky, instantné polievky, zelenina v konzervách, mrazené jedlá - to všetko sú jedlá, u ktorých sa nešetrilo soľou, sú nadmerne slané, poprípade obsahujú ešte ďalšie zlúčeniny sodíka. Sodík je pre naše telo nevyhnutný minerál, ale nemá sa s ním preháňať.
Rozšíreným civilizačným ochorením je srdcovo-cievne. Ak sa bojíte vysokého krvného tlaku, mali by ste zabudnúť, že existuje soľ aj soľnička. Ak si ju doprajete v hojnej miere, tlak vám môže v budúcnosti vyskočiť tak vysoko, že sa vám za to srdce odplatí vo forme ochorenia a nedaruje vám to ani krvný obeh, ani obličky. Viete, že vysoký príjem soli podporuje vylučovanie vápnika, a to je vytvorenie podmienok pre osteoporózu. Ak by niekto chcel držať kvôli tomu neslanú diétu (taká ani neexistuje a termínom neslaná diéta sa nepresne označuje diéta s nízkym obsahom soli) tá by sa rovnala hladovke, pretože väčšina potravín aspoň štipku soli prirodzene obsahuje.
Niektoré potraviny obsahujúce soľ (chlieb, obilniny), nie je rozumné ani praktické vynechať z jedálnička. Rozumné a jednoduchšie bude skúsiť obmedziť to naše veľkorysé dosoľovanie. Drvivá väčšina z nás má už v sebe vypestovaný návyk všetko prisoliť (a presoliť). Lenže chuťové poháriky môžeme preorientovať. Pri troške fantázie to nebude problém, pretože solenie je spojené s varením. Soľničku premiestnime na mennej dostupné miesto a začnime improvizovať s marinádami, ovocím lebo bylinkami, ochutenými octami, cesnakovými či citrónovými nálevmi. Vezmime si na pomoc víno, bylinky, zeleninové pyré a rôzne druhy korenia. Zo začiatku vám to prisáľanie bude chýbať ako úkon, veď koľkokrát len počas varenia polievky ste naberali zo soľničky soľ a odrazu - nič. Prácu budete mať s členmi rodiny a ak jej hlava bola konzumentom nadmerného množstva soli, pomôžte si korením. Ak budete zemiaky variť v pare, nemusíte ich vôbec soliť a po ich uvarení zistíte, že sú samy o sebe slané tak akurát. Keď zemiaky varíme klasicky vo vode, "lúhovaním" sa v nej zbavujú veľkého množstva minerálov, vrátane sodíka.
Pre zaujímavosť, väčší krajec chleba má 200 mg soli, kukuričné lupienky 30 mg v jednej dávke. Na raňajky, plesnivý syr Niva 430 mg v dávke, pražené a solené arašidy 400 mg na 100 g. Z toho vyplýva, že so soľou by sme mali naozaj zaobchádzať ako so zlatom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.