Dá sa zabrániť jadrovníkovej hnilobe jabĺk?
Peter S., Smižany
Jadrovníkovú hnilobu jabĺk vyvolávajú rôzne druhy húb. Niektoré vytvárajú riedke podhubie, iné pomerne husté belavé alebo ružovkasté vankúšiky a niektoré dokonca spôsobujú horkú chuť infikovaných jabĺk. Všetky druhy húb prerastajú do jabĺk počas vegetácie cez kanálik vedúci z kališnej jamky do jadrovníka. Ochorenie sa častejšie vyskytuje v daždivých rokoch a pri vyšších skladovacích teplotách. Priame ochranné opatrenia proti jadrovníkovej hnilobe jabĺk nepoznáme. Ak stromy počas vegetácie pravidelne ošetrujeme proti chrastavitosti, zničíme aj spóry pôvodcov jadrovníkovej hniloby. V prípade, že predsa dôjde k vyklíčeniu týchto spór, pri optimálnych skladovacích teplotách 3 5 °C vlákna húb prakticky prestávajú rásť.
Autor: Plodové znaky jabĺk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.