antioxidantov, narastá prakticky na celom svete. Existuje niekoľko druhov olivového oleja, pričom najvzácnejším a najdrahším z nich je tzv. extrapanenský olej. Tento olej sa získava z najkvalitnejších olív a pri jeho príprave sa nesmie používať žiadna tepelná úprava. Extrapanenský olej však býva často terčom napodobňovateľov, ktorí za takýto produkt vydávajú aj menej kvalitné oleje, čím producentom spôsobujú nemalé škody. Intenzívny boj falšovateľom vyhlásilo Taliansko, ktoré je jedným z hlavných svetových producentov olivového oleja. Talianski vedci sa spojili so svojimi kolegami na britskej univerzite v Loughborough a spolu vyvinuli unikátnu optickú metódu, ktorá dokáže spoľahlivo odhaliť falšovaný panenský olivový olej. Nová metóda spočíva na vyhodnocovaní spektra, získaného rozptylom a absorpciou bieleho svetla , prechádzajúceho vzorkou oleja. Touto spektroskopickou metódou sa zhotovia akési "optické odtlačky" každého typu olivového oleja a tie sa porovnávajú s údajmi, získanými zo vzoriek podozrivých olejov. Metóda tak odhalí, či vo fľaši je skutočné taký druh oleja, aký je uvedený na nálepke. Novú spektroskopickú metódu možno použiť aj na overovanie autenticity iných značkových potravín a nápojov, napríklad piva a vína. Na vývoji spektroskopickej metódy na odhaľovanie falšovaných potravinárskych produktov spolupracovali aj pracovníci Ústavu aplikovanej fyziky vo Florencii a Ústavu na výskum dreva a stromov v Sesto Fiorentino. Vývoj novej metódy bol súčasťou európskeho projektu Optimo.
Autor: rm
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.