dvoch detí Gabiky a Ľuboša. V jej kuchyni cítiť vplyv celého Slovenska, od husí a lokší západného Slovenska, cez kapustnicu a halušky zo stredu až po pirôžky na východe, ktoré ju naučila nevesta a vplyv maďarskej kuchyne priateľa Egona.
varíme, varenie gudernova, 24 JUDY
***
Dobré rady
Ozdobu (pažitka, petržlen) dávam až do taniera.
Jablkový ocot si vyrábam sama tak, že do obyčajného octu nakrájam plátky jabĺčka.
Mäso v guláši skôr zmäkne, ked ho pri varení zalejem pivom.
***
Menu
Polievka z ružičkového kelu
Hriešne mäso
Ovocný koláč
***
Polievka z ružičkového kelu
Potrebujeme ružičkový kel (cca 20 guličiek), 1 kyslú smotanu alebo biely jogurt, vodu, vegetu, čierne mleté kerenie, majoránku, lyžicu hladkej múky a jeden pretlačený cesnak. Príprava: Do vody dáme uvariť ružičkový kel, ktorý posolíme vegetou podľa chuti. Keď je kel uvarený, pridáme rozhabarkovanú kyslú smotanu, do ktorej sme dali mleté čierne korenie, trochu majoránky, lyžicu hladkej múky, pretlačený cesnak. Toto vlejeme do uvareného kelu a necháme krátko prejsť varom.
15 JUDY
***
Hriešne mäso
Potrebujeme štyri väčšie plátky akéhokoľvek mäsa (kuracie prsia, bravčové karé, prípadne hovädziu roštenku), 1 kg zemiakov, 4 veľké cibule, 8 plátkov anglickej slaniny, vegetu, čierne korenie, červenú papriku, strúčik cesnaku, hladká múka, rozšlahané vajíčka, strúhanka, olej. Príprava: Mäso zľahka naklepeme, potrieme rozotretým cesnakom, posolíme vegetou, korením a červenou paprikou. Necháme krátko odležať. Mäso obalíme naopak, najprv v strúhanke(1), potom vo vajíčkach (2) a nakoniec v hladkej múke. Takto obalené mäso rýchlo opečieme z oboch strán na oleji (3). Do zapekacej misky dáme naspodok 4 plátky slaninky, na ne opražené mäso a ďalej preložíme nakrájanú cibuľu a navrch zemiaky. Tieto vrsty ukladáme, pokiaľ máme mäso (4), ukončíme zemiakmi. Máličko podlejeme vodou, prípadne vývarom. Pečieme v rúre 25 až 45 minút, podľa druhu mäsa, na konci poukladáme plátkový syr a zapečieme. Podávame s dresingom: Do bieleho jogurtu pretlačíme jeden strúčik cesnaku a pridáme akékoľvek bylinky, prípadne na jemno nakrájanú petržlenovú vňať.
2 JUDY + 4 JUDY + 6 JUDY + 11 JUDY
***
Ovocný koláč
Potrebujeme 2 balíčky detských piškót, akékoľvek zavárané ovocie, 5 ovocných jogurtov, 2 balíčky vanilkového cukru. Na spodok misky naukladáme piškóty, preložíme akýmkoľvek zaváraným ovocím, opäť piškóty, ovocie, ukončíme piškótami. Všetko jemne pokvapkáme so šťavou z kompótu. Jogurty zmiešame s vanilkovým cukrom a celé vylejeme na pripravené komponenty. Necháme odležať a môžeme podávať so šľahačkou, ktorú posypeme strúhanou čokoládou alebo grankom.
19 JUDY
Foto: Judita ČERMÁKOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.