podmienkach (podhorské a horské oblasti) s úspechom môžeme pestovať hrach siaty a fazuľu. Strukoviny sú nenahraditeľnou zložkou pri výžive ľudí. V porovnaní s mäsom a mäsovými výrobkami, strukoviny nevytvárajú škodlivú látku cholesterol, teda ich konzumácia je oveľa zdravšia. Uskladnenie strukovín je veľmi jednoduché, a to buď semená v suchom vyzretom stave alebo vo forme sterilizácie, hlavne v zelenom nedozretom stave, ale taktiež vo forme zamrazovania.
V podmienkach drobných pestovateľov a záhradkárov má pestovanie strukovín svoje opodstatnenie. Strukoviny vytvárajú tzv. hrčkotvorné baktérie, ktoré žijú v symbióze s koreňovou sústavou, a tak zabezpečujú takmer celú potrebu dusíka pre plodiny strukovín a časť dusíka zostáva v pôde pre následné plodiny. Sú výborné predplodiny takmer pre všetky plodiny najmä preto, že zanechávajú veľa rastlinných zvyškov v pôde s obsahom dusíka. Majú kolovitú koreňovú sústavu, čím vylepšujú fyzikálne vlastnosti pôdy. Prispievajú k prevzdušňovaniu pôdy a lepšiemu vsakovaniu zrážkovej vody. Môžeme povedať, že strukoviny majú aj tzv. fytosanitárne účinky, sú veľmi dobré prerušovače pri pestovaní rôznych plodín (najmä pri pestovaní obilnín). Je pravdou, že na začiatku vývoja strukovín sú často zaburiňované, ale v neskorších vývojových fázach veľmi dobre potláčajú buriny, predovšetkým širokolisté. Pestovanie strukovín je jedna z foriem ako odburiňovať pozemky. Strukoviny môžu mať aj melioračné efekty, a to tým, že čerpajú živiny z väčšej hĺbky, čím prispievajú k prevzdušňovaniu pôdy.
Strukoviny ako také nemajú veľa škodcov a chorôb počas vegetácie. Na začiatku vývoja, keď rastliny majú klíčne listy, maximálne 2 - 4 pravé listy sú poškodzované škodcom listárikom čiarkovitým, ktorý robí typické požery od kraja listov v polkruhovitých tvaroch. Pokiaľ rastliny majú viac ako 4 pravé listy, škodca nespôsobuje veľké škody. Oveľa vážnejším škodcom je voška hrachová. Ide o savého škodcu, ktorý poškodzuje plodiny takmer počas celého vegetačného obdobia.
Najefektívnejšia chemická ochrana je vtedy, keď strukoviny (najmä hrach) je 50 - 70 % kvitnúcich, najlepšie prípravkom PIRIMOR 25 WG, nakoľko prípravok neničí užitočný hmyz a užitočné organizmy. Najvážnejší škodca strukovín (hrach, fazuľa) je zrniar hrachový, fazuľový. Škodca spôsobuje červivosť a pri vyššom výskyte znehodnocuje veľké percento úrody. Chemická ochrana proti tomuto škodcovi sa vykonáva na konci kvitnutia až po objavení prvých strukov. Najlepší insekticídny účinok proti tomuto škodcovi je prípravkom VAZTAK 10 SC alebo VAZTAK 10 EC.
Najlepšie vyhovujú polohy slnečné v nižších polohách s dostatkom vlahy. Slabšie mrazíky do -5 °C hrachu neškodia, avšak fazuľa nižšími teplotami je poškodzovaná. Veľmi dôležité je u strukovín, že neznášajú kyslé, zamokrené pôdy. Hrach sejeme čo najskôr na jar, len čo sa pôda môže spracovávať. Fazuľa sa seje, keď pominú jarné mrazíky. Hrach siaty nehnojíme dusíkatými hnojivami. Fazuľa má väčšie nároky na výživu ako hrach a na začiatku hnojíme aj dusíkom a najmä draselnými hnojivami. Sejba hrachu siateho sa vykonáva do riadkov 25 - 30 cm do hĺbky 5 - 6 cm. Najčastejšie u drobných pestovateľov sa pestuje hrach popínavý (potrebuje podporu). Fazuľa má dve formy, a to kríčková a popínavá. Kríčková forma fazule sa seje do sponov 35 x 35 cm, vzrastenejšie odrody sejeme do sponu 45 x 45 cm. Popínavá forma fazule sa seje do sponu 90 x 60 cm. Hĺbka je obdobná ako u hrachu. Pri obidvoch plodinách sejbu vykonávame tzv. hniezdovým spôsobom tak, že do vykopanej jamky dávame minimálne 3 semená.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.