vlákniny, nedostatkových minerálov a vitamínov . Pozrime sa na porovnanie množstvva bielkovín v strukovinách a v iných druhoch potravín (na 100 g ): hovädzie mäso chudé - 21 g, orechy - 15 g, sója - 33 g, fazuľa - 21 g, pšeničná múka - 11 g, ovsené vločky 12,5, tvaroh 12,5.
Cenná vláknina obsiahnutá v strukovinách, znižuje hodnoty cholesterolu v krvi. Strukoviny sú dobrým zdrojom desiatich najnedostatkovejších minerálnych prvkov (napr. horčík, vápnik, železo atď.). Obsahujú veľké množstvo veľmi prospešných rastlinných tukov (nepostrádateľné polynenasýtené mastné kyseliny, lecitín - znižujúci ukladanie cholesterolu v cievach). Tým, že strukoviny obsahujú 60 % polysacharidov vo forme škrobu (sója ho obsahuje len 30 %), sú dôležitým zdrojom energie. V strukovinách sa nachádzajú nmohé látky chrániace človeka pred ochorenia. Jednou z nich sú izoflavóny brániace rastu nádorových buniek.
Zvýšenie konzumácie strukovín na 3 - 4 razy za týždeň je zdraviu prospešné.
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.