tela preč. Antónia Mačingová pomáha ľuďom schudnúť aj tým, že im upraví jedálníček v súlade s ich krvnou skupinou. Tvrdí a má za sebou aj výsledky klientiek, že to naozaj funguje. Ona sama a jej štíhla postava je dôkazom, že to tak môže naozaj byť. Jedálniček si pred ôsmimi rokmi vyladila na svoju "nulku" a odvtedy nepozná slovo diéta.
Nulky majú v tele veľmi veľa kyseliny a vedia veľmi dobre spracovať mäso.
"Jedlo u ľudí s krvnou skupinou 0 má obsahovať vysoký podiel bielkovín, hlavne mäso, ďalej ryby, zeleninu, ovocie. Je nutné obmedziť obilniny a strukoviny. Z jedálnička je potrebné vypustiť pšenicu, fazuľu, šošovicu, kapustu, karfiol a horčicu. Tieto potraviny v dôsledku nízkej činnosti štítnej žľazy u ľudí s touto krvnou skupinou spôsobujú spomalenie metabolizmu a priberanie na hmotnosti. K redukcii váhy pomáhajú morské riasy /KELP/, ryby, mäso, kel, špenát, brokolica," hovorí Antónia Mačingová.
Výživu "nuliek" podporujú vitamíny B, K, vápnik, jód, kelp. Hlavným faktorom váhového prírastku je gluten, čiže lepok, ktorý je v pšeničných klíčkoch a celozrnných výrobkoch.
"Namiesto uchovania štíhlej línie a stavu s vysokou energiou dôjde pôsobením lepkových lektínov k porušeniu metabolizmu inzulínu a narušeniu efektívneho využitia kalórií. Lektíny sa ukladajú do svalového tkaniva a spôsobujú v ňom alkalickú - zásaditú reakciu, a tým sa znižuje ich schopnosť fyzickej aktivity. Ľudia s touto krvnou skupinou budú chudší, ak ich svalové tkanivo bude v stave miernej metabolickej acidózy - prekyslenia. V tomto stave organizmus kalórie využíva účinnejšie." Nulkárom odporúča intenzívne telesné cvičenie - aeróbne ako bicykel, kontaktné športy, tanec, beh...
(Ďalším krvným skupinám sa budeme venovať v ďalších vydaniach vašej obľúbenej Pohody.)
Toto do tabuľky:
KTORÉ POTRAVINY SÚ PRE "NULKÁROV" VHODNÉ?
Mäso
- liečivé:hovädzie, teľacie, baranina, zverina
-neškodiace :kurča, kačka, sliepka, králik, bažant, morka
-škodiace:slanina, hus, šunka, bravčové mäso
Ryby
- liečivé: treska, bielomäsé ryby, makrela, sleď, halibut, pstruh, losos, šťuka, hejk
- neškodiace: tuniak, mäkkýše, úhor, žralok, kapor, rak, krab, morská šťuka, ustrice, garnát, platys
- škodiace: barakuda, kaviár, údený losos, sumcové ryby, chobotnice
Mlieko, syry, vajcia
-liečivé:---
-neškodiace: maslo, sójové mlieko, sójový syr, mozzarella, kozí syr
-škodiace: kefír, jogurty, mlieko, čedar, hermelín, parmezán, ementál, cottage, zmrzlina, syrovatka, pliesňové syry, kozie mlieko, mäkké syry
Oleje, tuky
- liečivé: ľanový olej, olivový olej
- neškodiace: olej z repky olejky, olej z treštej pečene, sezamový olej
- škodiace: kukuričný, bavlníkový, arašidový olej
Orechy a semená
- liečivé: dyňové semená, vlašské orechy
- neškodiace: mandle, gaštany, lieskové orechy, sézam, slnečnica, pínia, para
- škodiace: orechy, kešu, arašidy, pistácie, mak
Autor: ren
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.