vnúčat. Pani Mária je vychýrená kuchárka, ktorá svojím umením obšťastňuje aj hostí po rôznych "vešeliach". Veľmi rada pečie koláče, keksíky, záviny z kysnutého cesta, preto si vychutnajte sladké menu zo sabinovského okresu.
***
Menu
Vyprážané pirôžky
Koláčiky z nepravého lístkového cesta
Vianočné keksíky
***
Dobré rady
Pri príprave kvásku dávam do mlieka s droždím aj cukor - skôr vykysne
Pri miešaní piškótového cesta šľahám sneh iba z bielkov a iba trepátkom, lebo je tuhší - mixér ho nenahradí
Žĺtko vymiešam s kypriacim práškom - piškóta je vzdušnejšia
***
Vyprážané pirôžky
Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 3 PL kryštálového cukru, 2 vajcia, 1 žĺtok, 2 dcl oleja, 1/2 l mlieka, 2 kocky droždia, 1 vanilka, ČL soli, trochu perlivej minerálky, prášok do pečiva.
Postup: Pripravíme si kvások z droždia, polovice mlieka a trošky cukru. Zo zvyšných surovín vypracujeme cesto, prilejeme kvások a vymiesime dohladka. Necháme 20 minúť kysnúť na teplom mieste. Potom ho na doske vyvaľkáme na 4-5 mm hrubý plát, ktorý narežeme na štvorčeky 7x7 cm. Poukladáme na ne plnku podľa želania - makovú, orechovú, lekvárovú, tvarohovú, čokoládovú, nugátovú. Okraje štvrorcov zlepíme tak, aby sa plnka zakryla. Batôžtek v ruke alebo na doske vyvaľkáme do podlhovastého tvaru. Pirôžky vyprážame v oleji do zlatista.
***
Koláčiky z nepravého lístkového cesta
Potrebujeme: 25 dkg hladkej múky, 1 heru, 6 polievkových lyžíc kyslej smotany.
Postup: Zo surovín vymiešame hladké cesto. Vyvaľkáme ho na 3-4 mm hrubý plát, z ktorého vykrajujeme 7-cm štvorce. Plníme ľubovoľnou plnkou (mak, orechy, tvaroh, lekvár) a vytvoríme šatôčky. Pečieme v predhriatej rúre 25-30 minút pri teplote 220 stupňov. Toto nepravé, ale rýchle a chutné cesto môžeme zvinúť aj ako štrúdľu.
***
Vianočné keksíčky
Potrebujeme: 32 dkg hladkej múky, 1 hera, 3 balíčky Zlatého klasu, 10 dkg práškového cukru, 1 žĺtok.
Postup: Zo surovín vymiešame hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Prvú z nich vyvaľkáme na doske na 3-4 mm hrubý plát, z ktorého vykrajujeme želaný tvar keksíčkov (kruhy, ovály, srdiečka...). Do druhej polovice môžeme (nemusíme) prisypať inú príchuť (pomleté orechy, kakao), a prostredníctvom mlynčeka na mäso so špeciálnym ozdobným koncom vytlačíme okrúhly prstenec, ktorý položíme na základ keksíčka. Do košíčka potom vložíme lekvár podľa chuti a pečieme v rúre asi 20 minút do zlatova.
Autor: jv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.