zmierňuje a dostavuje sa eufória. Dokonca v niektorých prípadoch taká veľká, že hrozí vypestovanie si návyku. Tak účinkujú štipľavé papriky. Má to na svedomí alkaloid nazývaný kapsaicin, ktorý je obsiahnuté v plodoch. Štipľavosťou sa v roku 1912 zaoberal lekárnik Wilbur Scoville a vytvoril štandardy, podľa ktorých sa dá štipľavosť merať. Orientačná je desaťmiestna stupnica, presnejšie sa potom meria na Scovillove jednotky SHU. Sladká paprika má v stupnici nulu, druh jalapeňo napríklad štvorku. Najštipľavejšími paprikami, ktoré sú ohodnotené desiatkou, sú plody habanera pomenované Red Savina a indické tezpur. Vyjadrené v SHU je to až 850 000, pričom samotný kapsaicin ich má 15 miliónov. Pretože alkaloid nie je rozpustný vo vode, nemá cenu štipľavé papriky zapíjať vodou. Najlepšie pomáhajú mliečne výrobky, avšak liekom je jedine čas...
Autor: jv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.