charakteristiku: výrazne chutnajúce, malé chilli papričky v tvare lucerničky. Pochádzajú z karibskej oblasti, mexického Yucatanu a severného pobrežia Južnej Ameriky. V čase zrelosti býva farby zelenej až do výrazne oranžovej. Najčastejšie použitie je do omáčok a to ako v čerstvej tak aj v sušenej forme.
Nedalo nám a zistili sme pre vás, že v Košiciach máme zdatného pestovateľa a producenta týchto papričiek. Je ním Košičan Peter Timko. Papričky habanero pestuje vo svojom skleníku v Kavečanoch.
Ako sa to všetko vlastne začalo?
"Mám veľa priateľov a niektorí z nich boli aj v Mexiku. Keďže vedeli, že sa zaoberám pestovaním rozličných kvetov a rastlín, iba tak, na skúšku mi priniesli niekoľko semienok papričky habanero. Ako správny záhradník som ich zasadil a čakal čo z toho vznikne."
Bolo to až také jednoduché?
"Veru nie. Trvalo mi viac ako tri roky, než som prišiel na všetky finty, ako papričky pestovať. Ak by ich chcel niekto doma pestovať, úspešnosť veru nie zaručená. Moje prvé výsledky boli dosť chabé. Urodilo sa mi iba zopár papričiek, a aj tie boli veľmi maličké."
Postup, ako pestovať habanero nám však asi neprezradíte...
"Je to moje, takpovediac, výrobné tajomstvo a dosť som sa s tým natrápil. Kto to chce skúsiť, nech skúša. Systém pri pestovaní paprík je väčšinou rovnaký. Semiačko zasejeme, polievame, kým nevyjdú prvé lístky a potom presadíme do väčšej nádoby. O sadeničky sa treba, samozrejme, pravidelne starať, polievať ich, hnojiť..."
Vám sa podarilo vypestovať rastliny, ktoré dosahujú skoro dva metre a na jednom koreni je vari sto papričiek. Sezóna paprík už skončila, no vo vašom skleníku to vyzerá ako keby bolo leto na vrchole.
"Habanero kvalitne rodí od septembra do polovice januára v podmienkach skleníka. Aj keď aj potom ešte rastliny kvitnú, ich plody sú omnoho menšie a sú aj menej kvalitné. Ich sezóna v januári končí a treba pripraviť sadbu pre ďalšiu úrodu. Papričky je potrebné postupne oberať odspodu, tak ako dozrievajú."
Je habanero zaujímavé ešte aj niečím iným ako chuťou?
"Možno, že sa budete čudovať, ale tieto papričky sú aj zdravé. Obsahujú rôzne alkaloidy, ktoré sa používajú dokonca v medicíne, farmácii. Štipľavosť papričiek spôsobuje látka pascaicín, ktorá povzbudzuje trávenie, krvný obeh, okysličovanie krvi, znižuje cholesterol a mnohé iné."
A na čo využívate habanero vy?
"V mexickej kuchyni je nenahraditeľné. Toto korenie nie je vôbec agresívne, aj napriek tomu, že je štipľavé. Má fantastickú arómu, ktorá jedlu dodá špecifickú chuť."
Autor: jv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.