spôsob, ako sa podáva, ako sa počas neho správame. Je aj výborným prostriedkom pre deti, veď aj slovenské príslovie hovorí: "Byť dobrým hostiteľom - tomu sa musí učiť od detstva."
Ak počas vianočných sviatkov budeme mať hostí na obed alebo večeru, môžeme hlavné jedlo ponúkať v porciách na tanieri, s prílohou a obložením. Prílohu dáme aj na misu. Misy s ozdobenými jedlami dávame na stôl pred váženého hosťa, ktorý si naberie prvý a potom si ďalší podávajú misy s jedlom zľava doprava. Nezabudnime dať na misy predkladacie príbory - lyžicu a vidličku - pričom rúčky smerujú k stolovníkovi.
Hostí môžeme ponúkať z mís, vtedy začíname od čela stola tak, že sa postavíme na ľavú stranu k hosťovi a postupujeme smerom doprava. Pri podávaní hlavného chodu najprv ponúkame mäso s omáčkou a až po ňom prílohy. Pri viacerých chodoch ďalšie pokrmy nosíme na stôl až keď sme pozbierali riad z prvého chodu. Zbierame ho zo stola z pravej strany hostí. Všetky jedlá, ktoré servírujeme už na tanieri (na rozdiel od ponúkacieho spôsobu) podávame z pravej strany, takisto sprava nalievame aj nápoje. Predjedlá podávame vždy naporcované na dezertných tanierikoch a zásadne z pravej strany.
V čom podávame mäsá: pokrájané na porcie kladieme na plytké mäsové misy, vyprážané na mise a ozdobené podľa sezóny hlávkovým šalátom, kolieskami paradajky, mesiačikmi citróna a vejárikmi uhoriek. Varené mäso (napr. hovädzie) nakrájame natenko, zalejeme niekoľkými lyžicami horúceho vývaru a ozdobíme. Omáčku (napr. paradajkovú, chrenovú) podávame v omáčniku. Pečené mäso pred krájaním mierne ochladíme, aby sa nám netrhalo, potom dáme na misu, polejeme výpekom a necháme v teplej rúre do podávania. Ozdobíme zeleninou podľa sezóny. Studené mäso nakrájame na veľmi tenko a bohatšie ozdobíme zeleninou.
Nezabudnime na kvetinovú výzdobu. Vyvarujme sa umelým kvetom, ak nemáme čerstvé, naaranžujme suché alebo zelené vetvičky.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.