liečivé účinky a práve vďaka tomu sa doporučuje ako podporný prostriedok pri liečbe srdcových ochoreniach, žalúdočných vredov pri črevných a kožných problémoch a očných chorobách. Okrem toho obsahuje med enzýmy, organické kyseliny, minerálne soli, bielkoviny, zlúčeniny dusíku, vitamíny, éterické oleje, farbivá a taktiež soľ, draslík, vápnik, železo, horčík, striebro, bárium, chróm, vanád, wolfrám a kobalt. Pozoruhodná je vysoká kalorická hodnota tohto produktu okolo 3000 kcal/kg. Liečebné vlastnosti medu sú závislé na rastlinách, z ktorých včely nazbierali nektár. Vzácnou prednosťou medu je jeho ľahké stráviteľnosť. Cukry sú strebávané priamo do krvi. Med používaný ako sladidlo namiesto cukru je zdraviu veľmi prospešný. Kedysi sa bežne používal k príprave rôznych mastí a liečivých extraktov. Pri pravidelnom užívaní med posilňuje a stimuluje srdcovú činnosť, zlepšuje kondíciu, regeneruje silu, zmierňuje pocit vyčerpanosti a depresie, povzbudzuje chuť k jedlu a celkovo prispieva k zlepšeniu zdravia a k predĺženiu ľudského života. Urýchľuje priebeh hojenia rán, doporučuje sa pri bolestiach v krku, chorobách žalúdka, čriev a pri duševnom vypätí. U zdravých ľudí pravidelná konzumácia medu zlepšuje ich duševný výkon, chráni ich pred apatiou a depresiou, zvyšuje odolnosť voči nachladnutiu a bakteriálnym infekciám, zlepšuje fyzickú kondíciu a mierne zvyšuje telesnú hmotnosť.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.