leta, nemá sa čoho obávať. Včelstvá dokážu prežiť aj týždne trvajúce dvadsaťstupňové mrazy. Dobre zimujú pri mínusových, ale ustálených teplotách.
Takmer ideálna teplota na zimovanie včiel je -10 °C. Vyššie teploty provokujú včelstvo stiahnuté do chumáča k predčasnému plodovaniu, ktoré zvyčajne padne za obeť následnému poklesu teplôt.
V decembri včelár bilancuje výsledky predchádzajúcej sezóny a venuje sa prácam v dielni. Svetové ceny medov a domáce ceny vstupov nútia produkčne či komerčne orientovaného včelára k snahe dosahovať stále vyššie priemerné výnosy medu. Pri kočovnom včelárení však ani 40- či 50-kilový priemerný výnos ešte nezaručí rentabilitu a „prežitie", lebo v sebe nezahŕňa prostriedky na budúce investície, ktoré sú nepostrádateľné. Pri včelárení na trvalom stanovišti by sa malo kritérium hospodárnosti vykompenzovať počtom chovaných včelstiev. Je ale otázne, či vzhľadom na našu bohatú včelársku minulosť dokážeme aj v súčasnosti držať krok s krajinami, ktoré diktujú svetové ceny medu.
V dielni v tomto období tradične vyrábame nové včelárske pomôcky a základné prostriedky. Opravujeme úle, produkujeme rámiky a vyrezávame staré dielo. Popri tom uvažujeme, či by sme nemali zmeniť niektoré veci a postupy uplatňované v minulosti, aby sme pri menšom množstve práce obhospodarovali väčší počet včelstiev. Isteže, mnohí včelárime len pre zábavu, no aj možnosť „prilepšiť si" k dôchodku z tejto vedľajšej činnosti nadobúda zaujímavý rozmer.
Človek je spoločenskej povahy a ani včelári, z ktorých sa počas letnej sezóny stávajú samotári, nie sú iní. Odborné prednášky a včelárske posedenia slúžia k výmene skúseností a utuženiu pocitu spolupatričnosti tak, ako to bolo za čias našich dedov. Myšlienka troch Svätoplukových prútov je stále aktuálna i vo včelárskom spoločenstve a je jedinou cestou k prosperite tohto odvetvia slovenského poľnohospodárstva.
K zimným prácam včelára patrí aj balenie medu určeného na predaj. Dodržme všetky hygienické normy pri manipulácii s touto vzácnou potravinou - liečivom. Zaobstarajme si zaujímavé obaly, napríklad sklenené poháre rôznych tvarov. Pomocou počítača si môžeme zhotoviť zaujímavé etikety, na ktorých uvedieme aj svoje meno - výrobcu medu. Tento produkt by nemal chýbať na žiadnom vianočnom stole.
Autor: Ing. Tibor JÓKAY
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.