Jedzte syry sú zdravé! Zdravie a silu nájdeš v syroch! Tieto propagačné slogany ešte zo spoločnej republiky Čechov a Slovákov si mnohí pamätajú.
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Rovnako ako si pamätajú aj nedostatok syrov. Dnes je syrov dosť, ich spotreba stúpa, rovnako aj obľuba tavených syrov. Ich milovníci ich obľubujú väčšinou preto, lebo sa lepšie uskladňujú, používajú na raňajky, desiata pre deti do školy namiesto masla, alebo sa len tak zjedia - trojuholník, štvorec, obdĺžnik. Veď z textu na obale sa dozvedáme, že tavené syry obsahujú vápnik, dokonca sú vraj jeho prirodzeným zdrojom ďalej bielkoviny a vitamín B. Obľúbené sú aj jednotlivo balené syry, najmä na hrianky a zapekanie aj keď sú drahšie. Keď si pozorne prečítate údaje na etiketách, zistíme, že to nie je tvrdý ale tavený plátkový syr a obsahuje tie isté zložky ako predchádzajúci.
Prečo sme napísali rýmovačku : Zdravie a sila nie je z každého syra? Ako potvrdenie starého reklamného sloganu? Podľa odborníkov obsahujú tavené syry raz toľko soli ako tvrdé, čiže ak si častejšie doprajeme tavený syr denná dávka soli sa zvyšuje. Ak niekto chce ušetriť maslo a pečivo natiera taveným syrom mal by vedieť, že aj pečivo obsahuje soľ a tavené syry jej množstvo ešte zvýšia. Obsah sodíka v tavených syroch je o sto percent vyšší ako u tvrdých syroch. Pokiaľ ide o vápnik, pre jeho optimálnu využiteľnosť je dôležitá jeho rovnováha s fosforom. Ak sa naruší (stane sa to vtedy, ak v strave konzumujú veľa potravín alebo nápojov bohatých na fosfor) vápnik sa z tela vyplavuje a neukladá do kostnej hmoty tak, ako by sa mal.
Ak pijete častejšie nápoje typu cola, denne kávu z automatov a jete tavené syry, u nich je určené dovolené množstvo zlúčenín fosforu dosť vysoké.
Ak si kupujete syry so zníženým obsahom tuku, teda light, neobsahujú maslo, ale obsah soli je rovnaký. Pri redukčnej diéte sú menšie straty hmotnosti, lebo soľ okrem iného znáša vodu. Zo zdravotného hľadiska sú najvhodnejšie prírodne syry ako napr. Lučina, vyrobené z mlieka, tvarohu alebo smotany a bez polyfosfatov. Každý by mal vedieť čo konzumuje a nenechať bez povšimnutia mikroskopický text na obale a jesť z mierou.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.