drobné pečivo, obľúbené pri mimoriadnych príležitostiach. Krabice sú naplnené sladkou " muníciou", utočiacou na náš organizmus obrovským množstvom kalórií. Čo keby sme trošku "sladkého" ubrali a pečivo odľahčili, bude "light". Ako? Ak aspoň čiastočne použijeme celozrnú múčku, ovsené vločky, hnedý cukor alebo umelé sladidlá (pozor, niektoré majú 200-400 násobne väčšiu silu ako cukor). K celozrnej múke potrebujeme viac tekutín a ak pridáme mlieko a žĺtok, cesto sa bude rozpadávať. Orechy nahradíme opraženými mletými ovsenými vločkami. Niekedy zastúpi cukor včelí med, napr. v marokánkach. Napr. na light pusinky pridáme do 4 bielkov 40 g sladidla znášajúceho teploty a soľ, vymiešame do hustej peny a striekneme na papier pusinky. Sušíme 2 hodiny pri 50 stupňoch. Do bielkov môžeme pridať nekalorický aspartam a 10 g vanilkového pudingového prášku.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.