Jamie Oliver: Dobré jedlo vznikne, len keď ho robíte s láskou
Keď ide na svojom preslávenom skútri, má na nosiči kúzelnú debničku. Kúzelnú preto, že z nej v pravú chvíľu vyčaruje presne to, čo pri televíznom
Eva Mikulová
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
varení práve potrebuje. Fľaštičku olivového oleja alebo pár kvapiek madeiry. Škrabku na zemiaky alebo špeciálny porcelánový drvič. Od chvíle, keď sa prvýkrát objavil v televíznom programe The Naked Chef (u nás Šéfkuchár bez čapice), očaroval najprv celé Anglicko a po nej polovicu Európy. Je hviezdou najslávnejšej televíznej show, priatelí sa s bankármi a politikmi, kráľovná ho povýšila do šľachtického stavu. Charizmatický mládenec, ktorý sa stále smeje a vyžaruje obrovskú spokojnosť a pohodu. Vraví, že chutné jedlo vznikne, len keď sa robí s láskou. Jamie Oliver.
"Od detstva som sa rád plietol v kuchyni rodičom pod nohami. Neskôr som sa vyučil za kuchára a skúsenosti som zbieral najmä v Taliansku a vo Francúzsku. Nebolo to však také ľahké. Umýval som dlážku a riad, nosil fľaše, no už vtedy som si uvedomil, že všetko dôležité sa deje v kuchyni a tam chcem aj byť. Sníval som, že sa raz stanem šéfkuchárom."
Ako ste sa dostali k vareniu?
"Odrastal som v hostinci mojich rodičov The Crikerets v Claveringu. Základom ich kuchyne boli miestne prírodné ingrediencie, ktoré ma očarili. Nikdy som nevedel len tak vysedávať, snažil som sa zarobiť nejaké vreckové. Tak mi otec dal prácu - lúpať hrach a umývať riad. Keď som mal osem, začal som variť."
Aký je váš najnezabudnuteľnejší zážitok súvisiaci s jedlom?
"Pred pár rokmi sme boli natáčať v jednom čokoládovom obchode v Londýne a na ulici pred ním sedel jeden bezdomovec, ktorý jedol bochník poilanského chleba, aký sa pečie v Paríži a patrí medzi najdrahšie chleby na svete. Opýtal som sa ho, ako sa k tomu chlebu dostal a on mi odpovedal, že minul posledné svoje peniaze, aby si ho kúpil. Prekvapilo ma to. Ten deň ma poznačil na celý rok. Napísal som o tom aj príbeh."
Svoju rodinu často obdarúvate rôznymi prekvapivými darčekmi. Raz ste svojej babke na Vianoce darovali niekoľko slaných keksov v škatuľke od viagry...?
"Myslím si, že je skvelé, keď dokážete svojich príbuzných rozosmiať. Hlavne počas Vianoc. Smiech ešte väčšmi zomkne ľudí navzájom. Stalo sa už, že som napríklad do otcovho koláča primiešal krém na rast vlasov."
Aj svojej dcérke Poppy ste dali na prvé narodeniny zvláštny darček...
"Nenapadalo ma nič zmyselné, napokon som sa rozhodol, že jej posadím višňový strom, aby aj po desiatich rokoch mohla spomínať na svoje prvé narodeniny. Dal som si záležať aj na tom, aby sme oslavy prežili spolu s rodinou. Vzal som si voľno a celý deň sme strávili spolu."
Znamená to, že vaša rodina je vo vašom živote na prvom mieste...
"Presne. Rodina je dnes na prvom mieste a všetko ostatné ide až za ňou v poradí dôležitosti. Nechcem, aby sa opakovalo obdobie, keď si Jools musela pozerať moju internetovú stránku, aby sa dozvedela, čo robím, a kde sa vlastne nachádzam. Nechcel by som sa stať takým otcom, ktorý jedného dňa odrazu zistí, že jeho deti už dospeli. Jools, Poppy a Daisy znamenajú pre mňa celý svet."
Vraj ste pomáhali Jennifer Anistonovej a Bradovi Pittovi prekonávať ich upadajúci ľúbostný život...?
"Nuž, Jennifer som raz ponúkol pikantné recepty, aby manžela dostala do romantickej nálady, to je všetko. Varil som aj na štyridsiatke Brada Pitta."
Aké je ich obľúbené jedlo?
"Obom veľmi chutil okáň morský s ravioli."
David a Victoria Beckhamovci vás pri príležitosti osláv účasti anglického tímu na Majstrovstvách sveta vo futbale 2002 pozvali na obed v ich japonskej záhrade, kde ste si na dražbe kúpili pár kopačiek. Čo s nimi, preboha, budete robiť?
"Zasuniem si ich pod posteľ. Bola to vlastne finančná zbierka na charitu a ja som za ne dal 29-tisíc libier."
Varíte rád aj doma?
"Samozrejme, doma varím výlučne ja. Neznášam však umývanie riadu, nemám rád upratovanie samé o sebe. Jools je upratovaním posadnutá, ale ja som v tomto smere hrozný. Nechávam dokonca v kúpeľni ručníky na zemi. Vždy, keď si to môžeme dovoliť, si najímame upratovačku. Je to taký náš luxus, ktorý milujem."
Ktorými ingredienciami ste posadnutý?
"Som dieťa nápadov. Snažím sa pri varení používať čo najviac korení, aby som mohol s nimi experimentovať."
Prezradíte niečo z vášho kuchárskeho umenia?
"Predtým ako začnete variť, skontrolujte si, či je panvica dostatočne rozohriata."
Kráľovná Alžbeta II vám udelila Rád britského impéria. Čo vám prebehlo hlavou, keď vám ho odovzdávala?
"Bol som veľmi poctený. Myslel som na to, či to znamená, že už nebudem musieť platiť za parkovanie (smiech). Nie, vážne, bol som naozaj poctený."
Páči sa vám, že sa vaše knihy predávajú rovnako dobre ako bestsellery?
"Vždy som chcel napísať knihu. Moja učiteľka angličtiny tomu nikdy neverila a možno omdlela, keď sa dozvedela, že mi naozaj niečo vyšlo."
Ako to bolo s vašou dopravnou nehodou, počas ktorej vás zrazil nákladiak?
"Zrazil ma jeden bláznivý šofér, keď som sa na svojom skútri vracal domov. Nedal smerovku a choval sa trochu čudne. Keď som spadol, silno som si zahryzol do jazyka, dlho ma to ešte bolelo, ale našťastie sa nič vážnejšie nestalo. Na skútri som mal pripevnenú aj kameru, štáb chcel vedieť, čo robievam cez deň. Keď som si to potom pozrel, bolo to veľmi komické. Pri zrážke mi bolo vidno len hompáľajúce nohy."
Ako ste strávili Vianoce?
"Boli to nádherné Vianoce - strávil som ich na vidieku s celou mojou rodinou. Prežili sme nádherné chvíle. Bohužiaľ, všetci sme sa prechladili a kašlali sme, no napriek tomu sme prežili báječnú dovolenku. Samozrejme, Vianoce pre všetkých ľudí boli poznačené smútkom z udalostí v Ázii. Tak ako vy, ani ja som nemohol uveriť, keď som tú katastrofu videl. Odovzdávam úprimnú sústrasť všetkým ľuďom, ktorých sa táto pohroma dotkla. Spolu s chlapcami z môjho úradu a z mojej reštaurácie sme okamžite zorganizovali nejaké aktivity na získanie prostriedkov na pomoc pre postihnutých."
Vraj sa začiatkom tohto roku chystáte presťahovať do New Yorku. Prečo?
"Ani neviem prečo. Chceme sa presťahovať, kým sú naše deti ešte malé. Bol to nápad mojej manželky, rozpráva o tom už roky."
* * *
Popálil sa aj na chúlostivých miestach
Naozaj kuriózny pracovný úraz sa stal preslávenému britskému kuchárovi Jamiemu Oliverovi. Pri varení minuloročnej valentínskej večere pre manželku Jools, ktorú pripravoval celkom nahý, sa popálil v rozkroku. "Príliš som sa priblížil ku sporáku. Vážne mi to zničilo večer a celú nasledujúcu noc," priznal Ollie.
Ako uviedol list The Sun, neskôr vzal svoju manželku na oplátku za skazenú valentínsku večeru na romantický výlet do Paríža. Pikantné na celej situácii bolo, že relácia Šéfkuchár bez čapice sa v Británii vysiela pod názvom The Naked Chef (Nahý šéfkuchár)...
* * *
Jamieho Olivera obhajujú hollywoodske hviezdy
Nie práve lichotivé hodnotenie na svoje kuchárske umenie si vypočul šéfkuchár bez čapice Jamie Oliver. Vedenie Harden´s London Restaurant označilo jeho reštauráciu Fifteen, ktorú založil, aby v nej učil nezamestnaných mladých ľudí kuchárskemu umeniu, za okrádačskú. Kvalita jedál, služby a atmosféra v reštaurácii, kde jedna porcia bez vína stojí 70 libier, majú vraj mizernú úroveň. Hollywoodske hviezdy však kričia: "Sme fanúšikmi šou Jamieho Olivera už dlho a jeho varenie je jednoducho lahodné."
K hollywoodskym celebritám sa pripojila i supermodelka a herečka Claudia Schifferová. "Vo Fifteen som jedla niekoľko mesiacov s Bradom Pittom a Jennifer Anistonovou a môžem spokojne povedať, že to bolo jedno z troch najlepších jedál všetkých čias. Jedlo, služby a všetko okolo bolo čarovné. Môžem spokojne každému odporučiť, aby sem zašiel," vyhlásila.
* * *
Curriculum vitae Jamieho Olivera
Skutočné meno: Jamie Oliver
Prezývky: Ollie, Ol, Jum
Dátum a miesto narodenia: 27. máj 1975, Clavering, Essex, Anglicko
Povolanie: kuchár, majiteľ reštaurácie Fifteen
Otec: Trevor Oliver
Sestra: Anna
Matka: Sally Oliver
Manželka: Jools
Deti: Poppy Honey a Daisy Boo (dcéry)
Vzdelanie: Westminster Catering College, Londýn
Obľúbená vôňa v kuchyni: cesnak na olivovom oleji
Knihy: Šéfkuchár bez čapice (2002), Návrat šéfkuchára bez čapice (2003), Jamie´s Kitchen (2003), Šéfkuchár bez čapice dni plné chutí (2004), Jamie´s Dinners (2004)
DVD: The Nacked Chef, The Naked Chef 2, Pukka Tukka, Jamie´s Kitchen
Podľa www.jamieoliver.com www.celebritywonder.com, www.starpulse.com a iných spracoval Robert Buček.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.