Korzár logo Korzár

POZVITE NÁS NA OBED - Tatarčane pirohy

Recept na tradičnú rusínsku špecialitu.

(Zdroj: Michal Frank)

Tatarčane pirohy

DNES VARÍ

Michal Hudák starší z Prešova je toho času na dôchodku, predtým pôsobil v oblasti kultúry a médií. Je otcom známych synov Michala (o. i. moderátor Dievčaťa za milión), Sergeja (herec v DAD) a Alexandra (šéf združenia Sicortus a skupiny Žobráci). Tatarčane pirohy M. Hudáka sú priam povestné, pripravuje ich pri viacerých významných príležitostiach, okrem iného aj na recepciu po premiére spoločného predstavenia Divadla Jonáša Záborského a Divadla Alexandra Duchnoviča Muž mojej ženy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

MENU

Tatarčane pirohy

Pečené pirohy

Zemiakové placky

Pohánkové fašírky

-

DOBRÉ RADY:

Vývar, v ktorom sa robili pirohy (vriacu osolenú vodu), nevylievame. Dá sa zužitkovať buď ako základ pre zeleninovú či zemiakovú polievku, prípadne sa dá zriediť s mliekom a vypiť.

Cibuľku speníme najprv na oleji a až tak k nej pridáme maslo, tak sa nepripečie, ale lahodná maslová chuť ostane.

Ak chceme odložiť otvorenú kyslú smotanu tak, aby bola zachovaná jej pôvodná konzistencia, pridáme do nej pred odložením štipku soli, ktorú poriadne premiešame.

-

Tatarčane pirohy

Suroviny (dávka na jeden rodinný obed): 4 väčšie zemiaky, pohánková múka (v pomere zhruba jednej štvrtiny k nastrúhaným zemiakom), 1 kg polohrubej múky, tvaroh, soľ, pažítka alebo kôpor, olej, maslo, 3 dcl mlieka, hladká múka, cibuľa

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zemiaky nastrúhame, pridáme k nim pohánkovú múku, v pomere zhruba 1:4 (1.). Pohánkovú múku možno si aj pripraviť - v kávovom mlynčeku pomelieme celú pohánku, preosejeme a pridáme do nej polohrubú múku v pomere na tri diely pohánky jeden diel múky. Pridáme aj polohrubú múku, aby sa cesto, ktoré vymiesime, nelepilo a malo správnu konzistenciu (2.). Zaujímavosťou je, že doň nejde ani kvapka vody, ani vajíčko. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme štvorcové pirohy (3.), ktoré sa naplnia. Plnku tvorí tvaroh so soľou a pažítkou, resp. kôprom. Sú však aj iné možnosti, napr. plnka zemiakovo-bryndzová, či z kyslej kapusty (premytá, udusená na cibuľke a nadrobno nasekaná). Pirohy vložíme do osolenej vriacej vody. Keď vyplávu hore, sú hotové (4.). Dáme ich do misky a polejeme bešamelovou omáčkou. Tú spravíme tak, že sa do zlatista opraží pokrájaná cibuľa, pridajú sa k nej 2 - 3 kávové lyžičky hladkej múky. Keď múka chytí vôňu (to je po pár sekundách), pridajú sa zo 3 dcl mlieka a bešamel sa nechá zovrieť a potom sa ním polejú pirohy. Tie pred vybratím do misky nepremývame. Na vrch ich ešte možno poliať opraženou cibuľkou.

SkryťVypnúť reklamu

-

Zemiakové placky

Potrebujeme: zemiaky, soľ, majoránka, čierne korenie, olej, tvrdý syr.

Postup: Zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme soľ, majoránku, čierne korenie (alebo korenie na zem. placky), vymiešame a dáme na rozpálený olej. Na jednu placku ide jedna polievková lyžica oleja. Keď je z jednej strany opečená, otočíme ju na druhá stranu a na vrch nasypeme nastrúhaný tvrdý syr. Sú rôzne spôsoby prípravy placiek, k zemiakom môžeme pridať napr. nasekanú kyslú kapustu, či kombináciu nastrúhaného jablka, cibule a cesnaku.

-

Pohánkové fašírky

Potrebujeme: pohánku, cibuľu, orechy, tvrdý syr, bobkový list, soľ, čierne korenie.

Postup: Lúpanú pohánku opláchneme pod tečúcou vodou, dáme ju na cibuľku robenú na masle a zalejeme vodou tak, aby bola prekrytá. Pridáme bobkový list a dusíme domäkka (je hotová za pár minút). Odstavíme, dáme vychladnúť a pridáme namleté vlasšké orechy (ev. možno namiesto nich použiť ovsené vločky), rovnaké množstvo strúhaného tvrdého syra. Všetko od oka, podľa chuti. Zmes sa vymieša, vyformujú sa fašírky, ktoré sa obalia len v jemnej strúhanke a fritujú (pečú na panvici) 2 - 3 min. Podávajú sa so zemiakovým pyré.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 222
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 246
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 067
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 092
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 783
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 208
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 555
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu