Tatarčane pirohy
DNES VARÍ
Michal Hudák starší z Prešova je toho času na dôchodku, predtým pôsobil v oblasti kultúry a médií. Je otcom známych synov Michala (o. i. moderátor Dievčaťa za milión), Sergeja (herec v DAD) a Alexandra (šéf združenia Sicortus a skupiny Žobráci). Tatarčane pirohy M. Hudáka sú priam povestné, pripravuje ich pri viacerých významných príležitostiach, okrem iného aj na recepciu po premiére spoločného predstavenia Divadla Jonáša Záborského a Divadla Alexandra Duchnoviča Muž mojej ženy.
MENU
Pečené pirohy
Zemiakové placky
Pohánkové fašírky
-
DOBRÉ RADY:
Vývar, v ktorom sa robili pirohy (vriacu osolenú vodu), nevylievame. Dá sa zužitkovať buď ako základ pre zeleninovú či zemiakovú polievku, prípadne sa dá zriediť s mliekom a vypiť.
Cibuľku speníme najprv na oleji a až tak k nej pridáme maslo, tak sa nepripečie, ale lahodná maslová chuť ostane.
Ak chceme odložiť otvorenú kyslú smotanu tak, aby bola zachovaná jej pôvodná konzistencia, pridáme do nej pred odložením štipku soli, ktorú poriadne premiešame.
-
Suroviny (dávka na jeden rodinný obed): 4 väčšie zemiaky, pohánková múka (v pomere zhruba jednej štvrtiny k nastrúhaným zemiakom), 1 kg polohrubej múky, tvaroh, soľ, pažítka alebo kôpor, olej, maslo, 3 dcl mlieka, hladká múka, cibuľa
Postup: Zemiaky nastrúhame, pridáme k nim pohánkovú múku, v pomere zhruba 1:4 (1.). Pohánkovú múku možno si aj pripraviť - v kávovom mlynčeku pomelieme celú pohánku, preosejeme a pridáme do nej polohrubú múku v pomere na tri diely pohánky jeden diel múky. Pridáme aj polohrubú múku, aby sa cesto, ktoré vymiesime, nelepilo a malo správnu konzistenciu (2.). Zaujímavosťou je, že doň nejde ani kvapka vody, ani vajíčko. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme štvorcové pirohy (3.), ktoré sa naplnia. Plnku tvorí tvaroh so soľou a pažítkou, resp. kôprom. Sú však aj iné možnosti, napr. plnka zemiakovo-bryndzová, či z kyslej kapusty (premytá, udusená na cibuľke a nadrobno nasekaná). Pirohy vložíme do osolenej vriacej vody. Keď vyplávu hore, sú hotové (4.). Dáme ich do misky a polejeme bešamelovou omáčkou. Tú spravíme tak, že sa do zlatista opraží pokrájaná cibuľa, pridajú sa k nej 2 - 3 kávové lyžičky hladkej múky. Keď múka chytí vôňu (to je po pár sekundách), pridajú sa zo 3 dcl mlieka a bešamel sa nechá zovrieť a potom sa ním polejú pirohy. Tie pred vybratím do misky nepremývame. Na vrch ich ešte možno poliať opraženou cibuľkou.
-
Zemiakové placky
Potrebujeme: zemiaky, soľ, majoránka, čierne korenie, olej, tvrdý syr.
Postup: Zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme soľ, majoránku, čierne korenie (alebo korenie na zem. placky), vymiešame a dáme na rozpálený olej. Na jednu placku ide jedna polievková lyžica oleja. Keď je z jednej strany opečená, otočíme ju na druhá stranu a na vrch nasypeme nastrúhaný tvrdý syr. Sú rôzne spôsoby prípravy placiek, k zemiakom môžeme pridať napr. nasekanú kyslú kapustu, či kombináciu nastrúhaného jablka, cibule a cesnaku.
-
Pohánkové fašírky
Potrebujeme: pohánku, cibuľu, orechy, tvrdý syr, bobkový list, soľ, čierne korenie.
Postup: Lúpanú pohánku opláchneme pod tečúcou vodou, dáme ju na cibuľku robenú na masle a zalejeme vodou tak, aby bola prekrytá. Pridáme bobkový list a dusíme domäkka (je hotová za pár minút). Odstavíme, dáme vychladnúť a pridáme namleté vlasšké orechy (ev. možno namiesto nich použiť ovsené vločky), rovnaké množstvo strúhaného tvrdého syra. Všetko od oka, podľa chuti. Zmes sa vymieša, vyformujú sa fašírky, ktoré sa obalia len v jemnej strúhanke a fritujú (pečú na panvici) 2 - 3 min. Podávajú sa so zemiakovým pyré.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.