Menu
Segedínsky na divoko
Fazuľová na srnčí spôsob
Arabská kapsa
***
Dnes varí
Pani Jarmila Šefčíková (38) sa narodila sa v Košiciach, ale dlhé roky žila vo Zvolene. Najradšej varí divinu s husacou alebo kačacou masťou, ryby. Daria sa jej aj domáce cestá a kysnuté záviny. Miluje huspeninu.
***
Dobré rady
Pred samotným varením predhrejem hrniec, je to veľmi dobré.
Nebojím sa používať rôzne bylinky a prírodné korenia, ako napríklad čerstvú bazalku, majoránku a pod.
Rada používam husaciu alebo kačaciu masť. Jedlo takto pripravené má omnoho lahodnejšiu chuť.
***
Segedínsky na divoko
Potrebujeme: 3/4 kg bravčovej krkovičky, hrsť škvarok, cesnak, cibuľu (červená), bobkový list, oregano, červenú papriku, soľ, kryštálový cukor, čierne korenie, celú rascu, majorán, bazalku, hovädzí bujón, kyslú kapustu bez šťavy, repíkový olej, sladkú smotanu, vodu, 2 lyžice medu, 2 lyžice kačacej alebo husacej masti, 2 lyžice strúhanky.
Postup: Maso namarinujeme všetkými koreninami. V hrnci skaramelizujeme cukor, aby bol ešte tekutý. Cibuľu a cesnak nakrájame a dusíme na kačacej (husacej) masti, pridáme hrsť škvariek a spolu podusíme. Do karamelu pridáme kapustu, koreniny, bujón. Prikryté dusíme. Na cesnakový základ s cibuľou dáme mäso a udusíme. Pridáme trochu vody, udusenú kapustu a dovaríme do mäkka. Nakoniec celú zmes zalejeme smotanou a zahustíme strúhankou.
***
Fazuľová polievka na srnčí spôsob
Potrebujeme: Fazuľu, údené rebierko, zemiaky, kyslú smotanu, celé čierne korenie, rascu, soľ, bazalku, vegetu, majorán, hl. múku, bobkový list, červenú papriku, cesnak a cibuľu, husaciu (alebo kačaciu) masť.
Postup: Fazuľu namočíme noc predtým, údené rebrá zas hodinu pred varením. Zemiaky nakrájané na kocky uvaríme zvlášť s korením (bobkový list, rasca, soľ). Do kuchty dáme variť fazuľu s rebrami, pridáme korenie, nakoniec pridáme uvarené zemiaky. Na panvici roztopíme masť, pridáme červenú papriku, rozpučený cesnak, pokrájanú cibuľku, zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali múku. Zápražku prilejeme do polievky cez sito, necháme prevrieť a dochutíme octom a bazalkou.
***
Arabská kapsa
Potrebujeme: Arabský chlebík, olej, tri strúčiky cesnaku, polovicu jablka, malý paradajkový pretlak, 2 vajcia, deci mlieka, lyžica medu, salámu.
Postup: Plnka - na oleji opražíme rozpučený cesnak, pridáme postrúhané na rezance jablko, pridáme paradajkový pretlak rozmiešaný s trochou prevarenej vody, zalejeme mliekom a pridáme med, vajcia a kto má chuť tak aj salámu. Arabský chlebík pomastíme olejom a naň položíme omeletu, preložíme na polovicu a podávame.
Autor: cik
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.