ktorých viem, že ich žujú, odpovedali takto: "Neviem, zvykol som si ešte zo školy", "Lepšie sa sústredím", "Prestal som fajčiť, je to náhražka za cigarety", "Aby manžel a deti nevedeli, že si zafajčím", "Zaženiem tak hlad". Ešte by sme mohli pridať ďalšie najčastejšie dôvody, prečo radi žujeme: Žuvačka pomáha zbaviť sa psychického napätia, udržiava pozornosť, zvlhčuje ústa, čistí zuby po jedle, osviežuje dych. Niektorí milovníci chipcov, slaných arašidov a rôznych chuťoviek potláčajú chuť na ich nekonečné "zobkanie" pri televízii. Niektorí žujú iba tak, zo zotrvačnosti alebo z nudy. Môže sa stať, že žuvačky môžu u niektorých ľudí vyvolať ešte väčšiu chuť do jedla.
Podľa televíznych reklám sa niektorí nežujúci môžu cítiť ukrivdení, lebo z nich vyplýva, že kto nežuje nestará sa dostatočne o svoju ústnu dutinu a priam si privoláva zubný kaz. Je pravda, že žuvačka bráni zubnému kazu. Podporuje totiž produkciu slín, znižuje kyslosť vytváranú baktériami v ústach a pomáha slinám dostať sa aj do medzizubných priestorov: Lenže, ak máme docieliť efekt, ktorý nám takmer denne zdôrazňuje reklama, mali by sme si vybrať žuvačky bez cukru a začať žuvať do piatich minút po skončení jedenia. Nemali by sme náš organizmus osviežovať červenými. žltými či zelenými farbivami. Farbivá vylepšujú potravinám vzhľad a farbu, ktorú stratili pri spracovaní, alebo ju nikdy nemali. Leštiace látky prepožičiavajú povrchu lesklý vzhľad (dražé žuvačky).
Základ žuvačiek tvorí cukor alebo náhradné sladidlá a gumová báza. Okrem nich sú to mnohé prídavné látky, označené ako "éčka" s číslami napr. E 100 kurkumín (farbivo, príchuť), E 102 tatrazín (žlté syntetické farbivo), E 171 oxid titaničitý (farbivo), E 414 arabská guma (stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo), E 422 glycerín, E 901 včelí vosk ako leštidlo), E 904 šelak. Z nich E 102, 104, 414, 422, 901 a E 133, čo je brilantná modrá, sú nevhodné pre alergikov, astmatikov a hyperaktívne deti (ak sú vo väčšom množstve). Tieto "éčka" udržiavajú kvalitu žuvačiek tým, že ich konzervujú, antioxidanty spomaľujú oxidačný proces a bránia žltnutiu tukov, emultágory a stabilizátory umožňujú zmiesiť nezlučiteľné látky ako vodu a olej.
Na našom trhu je vyše tridsať druhov žuvačiek, s cukrom aj s náhradnými sladidlami, s príchuťou ovocia, lesného ovocia (vyrába Turecko), mentolu a mäty (tri druhy z poľskej produkcie), iba mäty (Poľsko) a táto sa kupuje najviac. Sú žuvačky so škoricou (z Francúzska), povzbudzujúce - s kávou (Indonézia). Deti obľubujú žuvačky Hubba Bubba (Francúzsko) s rôznymi ovocnými príchuťami a s coca-colou, žuvačkám s príchuťou cherry prišli na chuť ženy, muži dávajú prednosť mentolu a mäte.
Niektorí považujú žuvanie za zlozvyk, podľa odborníkov, to zlozvyk nie je a okrem spomenutých pozitív pomáha udržiavať v kondícii svalstvo tváre.
Dobrá rada: Kto trpí zlozvykom dávať si pred obedom žuvačku na spodný okraj taniera, mal by vedieť, že pri umývaní sa polepí. Mal by ju dať do obrúska a potom zahodiť.
Zo šiat žuvačku ťažko odstránite, rozhodne nie praním. Postihnuté miesto treba ochladiť, najlepšie zmraziť v mrazničke a potom zoškriabať nožom.
Na to, že je veľmi nezdvorilé rozprávať sa s niekým so žuvačkou v ústach, azda upozorňovať netreba.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.