treba dodať, že je neodmysliteľným pomocníkom, veď ho máme v ruke niekoľkokrát denne.
Dobrý kuchynský nôž by mal byť dobre vyvážený nôž na krájanie mäsa, rýb, ovocia, zeleniny, na sekanie nadrobno. A - samozrejme, mal by byť z kvalitného nehrdzavejúceho materiálu. Naše babičky hovorievali, že človek, ktorý si kupuje nože, by mal vychádzať aj zo svojej ekonomickej situácie a riadiť sa ľudovou múdrosťou, ktorá hovorí: "Nie som taký bohatý, aby som si kupoval lacné veci." Je pravda, že kvalitné nože sú drahšie, ale ich kúpa sa vyplatí a mali by byť z nehrdzavejúcej ocele. Do kompletne vybavenej kuchyne pre 4 - 5-člennú rodinu potrebujeme na predbežnú úpravu potravín tieto nože:
1 väčší nôž na krájanie mäsa
1 nôž s dlhšou čepeľou a vlnitým ostrím na krájanie chleba
1 nôž s pilkovým ostrím na krájanie jemných múčnikov, chleba a paradajok
1 nôž s čepeľou širokou asi 5 cm na krájanie domácich cestovín, zeleniny, pečiva
1 dlhý pružný múčnikový nôž so zaguľateným hrotom
1 nôž s krátkou čepeľou a dlhšou rukoväťou na škriabanie a čistenie zeleniny
1 ozdobovací nôž na krájanie masla, syra a zeleniny.
Kto sa rozhodne pre značkové nože, málokto si môže dovoliť celú sadu, každý nôž na niečo iné, môže však mať jeden alebo dva nože, ktoré majú univerzálne použitie. Postupne sa dajú dokúpiť podľa vlastných možností a potrieb.
Na nože vyššej triedy od 1500 Sk dávajú mnohí výrobcovia doživotnú záruku, podmienenú správnym používaním na účel, pre ktorý boli vyrobené.
Ak nemáte napr. nože s pilkovým ostrím, môžete krájať zeleninu špičkovým nožom s dobrým ostrím. Strednou časťou takéhoto noža krájajte mäso a tvrdšie suroviny. Nikdy nemôžeme kvalitný kuchársky nôž zamieňať za sekáč. Dôležité je aj udržiavanie nožov a ich uchovávanie. Nemôžeme kvalitný nôž dať do priehradky s inými nožmi alebo náradím. Pri prehŕňaní sa v priehradke sa môže veľmi krehká čepeľ, citlivá na bočné nárazy, poškodiť. Radšej by sme ich mali umývať osobitne a nie v umývačke. Najlepšie je vkladať nože do drevených blokov alebo stojanov.
Aby nám nôž dobre slúžil, musíme ho aj brúsiť, u značkových nožov iba dobrúsiť a to špeciálnou ocieľkou na jednotlivé druhy materiálov, z ktorých sú nože vyrobené.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.