Fazuľová polievka Bystrý potok
Býčie žľazy Bukovec na zemiakových toliaroch
Bábovka Zlatý stôl bez tuku
***
Dnes varí
Pán František Fox (44) je rozvedený, má dvoch synov Františka a Michala. Je rodákom zo Švedlára, kde tiež žije. Vyučil sa čašníkom, má hotelovú školu. Bol majstrom odborného výcviku, má aj kuchársky výučný list. Podnikal, teraz sa venuje sociálnej oblasti - je komunitným sociálnym pracovníkom obce.
***
Dobré rady
Býčie žľazy sa najlepšie krájajú napoly zamrznuté.
Pri dusení podlievam mäso teplou vodou, aby nedostalo tepelný šok.
Ak nemám pripravený vývar, dávam do jedál kocku bujónu.
* * *
Býčie žľazy Bukovec
Potrebujeme: býčie žľazy, slaninu, cibuľu, zemiak, kečup, papriku mletú, lečo, staročeské korenie, rascu, jablko, karpatský bujón, čili, majoránku.
Toliariky: zemiaky nastrúhané na hrubom strúhadle, 1 vajce, cesnak, soľ, staročeské korenie, mleté čierne korenie, Gustin, majoránku, rascu, olej.
Postup: Slaninu nakrájame na rezance, dáme do panvice wook osmažiť, pridáme na rezance nakrájanú cibuľu. Opražíme do ružova. Pridáme na rezance pokrájané býčie žľazy (1). Tieto narýchlo osmažíme, pridáme kečup, rascu, soľ, mletú červenú papriku, koreniny. Podlejeme vývarom, neskôr pridáme lečo (2), šampióny, na záver nastrúhaný surový zemiak a jablko a nakoniec majoránku. Medzitým si pripravíme zemiakové toliare: Na hrubšom strúhadle si nastrúhame zemiaky, cesnak. Pridáme vajce, Gustin, soľ, staročeské korenie, rascu, mleté čierne korenie, majoránku, premiešame (3). Pripravenú masu kladieme lyžicou do panvice na lievance. Pečieme na oleji (4), ako klasické zemiakové placky.
* * *
Fazuľová polievka Bystrý potok
Potrebujeme: bielu fazuľu, vodu, mrkvu, celé korenie, zemiaky, cesnak, olej, papriku. Mrvenička: múku hrubú, 1 vajce, vegetu, vodu.
Postup: Dáme variť fazuľu, ktorú sme deň vopred namočili. K nej pridáme mrkvu, narezanú na štyri časti, na dĺžku. Keď je už fazuľa polomäkká, pridáme celé ošúpané zemiaky, asi 5 ks, podľa hostí. Keď je polievka uvarená, pridáme do nej cesnakový vrch - na oleji speníme cesnak. Cesnak použijeme podľa chuti. Pridáme mletú červenú papriku. Tento vrch vlejeme do polievky. Polievku dosolíme. Iné koreniny nepoužívame, pretože zmeníme jej chuť. Podávame v bujonšálkach, do ktorých najprv vložíme uvarenú mrveničku.
* * *
Bábovka Zlatý stôl bez tuku
Potrebujeme: 200 g kryštálového cukru, 4 vajcia, 1 vanilínový cukor, 200 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, 200 g strúhaných jabĺk, štipku soli.
Postup: Z 200 g cukru, 4 žĺtkov a vanilínového cukru vymiešame metličkou piškótové cesto. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a strúhané jablká. Nakoniec pridáme sneh z bielkov, do ktorého pridáme štipku soli. Vlejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov C. Namiesto klasického prášku do pečiva môžeme použiť perníkový kypriaci prášok. Bábovka má chuť perníka. Taktiež môžeme pridať strúhaný kokos. Bábovka má opäť inú chuť. Posypeme práškovým cukrom.
Autor: Menu
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.