Korzár logo Korzár

Býčie žľazy Bukovec

Fazuľová polievka Bystrý potokBýčie žľazy Bukovec na zemiakových toliarochBábovka Zlatý stôl bez tuku***Dnes varíPán František Fox (44) je

Fazuľová polievka Bystrý potok

Býčie žľazy Bukovec na zemiakových toliaroch

Bábovka Zlatý stôl bez tuku

***

Dnes varí

Pán František Fox (44) je rozvedený, má dvoch synov Františka a Michala. Je rodákom zo Švedlára, kde tiež žije. Vyučil sa čašníkom, má hotelovú školu. Bol majstrom odborného výcviku, má aj kuchársky výučný list. Podnikal, teraz sa venuje sociálnej oblasti - je komunitným sociálnym pracovníkom obce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

***

Dobré rady

Býčie žľazy sa najlepšie krájajú napoly zamrznuté.

Pri dusení podlievam mäso teplou vodou, aby nedostalo tepelný šok.

SkryťVypnúť reklamu

Ak nemám pripravený vývar, dávam do jedál kocku bujónu.

* * *

Býčie žľazy Bukovec

Potrebujeme: býčie žľazy, slaninu, cibuľu, zemiak, kečup, papriku mletú, lečo, staročeské korenie, rascu, jablko, karpatský bujón, čili, majoránku.

Toliariky: zemiaky nastrúhané na hrubom strúhadle, 1 vajce, cesnak, soľ, staročeské korenie, mleté čierne korenie, Gustin, majoránku, rascu, olej.

Postup: Slaninu nakrájame na rezance, dáme do panvice wook osmažiť, pridáme na rezance nakrájanú cibuľu. Opražíme do ružova. Pridáme na rezance pokrájané býčie žľazy (1). Tieto narýchlo osmažíme, pridáme kečup, rascu, soľ, mletú červenú papriku, koreniny. Podlejeme vývarom, neskôr pridáme lečo (2), šampióny, na záver nastrúhaný surový zemiak a jablko a nakoniec majoránku. Medzitým si pripravíme zemiakové toliare: Na hrubšom strúhadle si nastrúhame zemiaky, cesnak. Pridáme vajce, Gustin, soľ, staročeské korenie, rascu, mleté čierne korenie, majoránku, premiešame (3). Pripravenú masu kladieme lyžicou do panvice na lievance. Pečieme na oleji (4), ako klasické zemiakové placky.

SkryťVypnúť reklamu

* * *

Fazuľová polievka Bystrý potok

Potrebujeme: bielu fazuľu, vodu, mrkvu, celé korenie, zemiaky, cesnak, olej, papriku. Mrvenička: múku hrubú, 1 vajce, vegetu, vodu.

Postup: Dáme variť fazuľu, ktorú sme deň vopred namočili. K nej pridáme mrkvu, narezanú na štyri časti, na dĺžku. Keď je už fazuľa polomäkká, pridáme celé ošúpané zemiaky, asi 5 ks, podľa hostí. Keď je polievka uvarená, pridáme do nej cesnakový vrch - na oleji speníme cesnak. Cesnak použijeme podľa chuti. Pridáme mletú červenú papriku. Tento vrch vlejeme do polievky. Polievku dosolíme. Iné koreniny nepoužívame, pretože zmeníme jej chuť. Podávame v bujonšálkach, do ktorých najprv vložíme uvarenú mrveničku.

* * *

Bábovka Zlatý stôl bez tuku

Potrebujeme: 200 g kryštálového cukru, 4 vajcia, 1 vanilínový cukor, 200 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, 200 g strúhaných jabĺk, štipku soli.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Z 200 g cukru, 4 žĺtkov a vanilínového cukru vymiešame metličkou piškótové cesto. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a strúhané jablká. Nakoniec pridáme sneh z bielkov, do ktorého pridáme štipku soli. Vlejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov C. Namiesto klasického prášku do pečiva môžeme použiť perníkový kypriaci prášok. Bábovka má chuť perníka. Taktiež môžeme pridať strúhaný kokos. Bábovka má opäť inú chuť. Posypeme práškovým cukrom.

Autor: Menu

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 221
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 237
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 052
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 078
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 775
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 191
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 587
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu