kvalitným jedielkom, ktoré vo výlučne pánskej kuchárskej zostave servírujú dámskym návštevám. K jeho obľúbeným surovinám patria mäso a smotana.
***
Menu
Hovädzie so sardelkami
Ciberej (smotanová polievka)
Mrkvová pochúťka
***
Dobré rady
Sardelky sú veľmi slané, preto hovädzie solíme až na konci.
Šťavu z kyslých uhoriek nikdy nelejeme do smotany, lebo by sa zrazila.
Zrazeniu smotany môžeme predísť aj troškou sódy bikarbóny.
***
Hovädzie so sardelkami
Potrebujeme: 1 kg hovädzieho zadného alebo roštenky, 2 konzervy sardelových očiek, 4 stredné zavárané uhorky, pol deci uhorkovej šťavy, 2 kelímky šľahačkovej smotany, cibuľa (podľa chuti), čierne korenie, bobkový list, soľ.
Postup: Menšiu časť cibule, sardelové očká a uhorky pokrájame na drobné kúsky (1). Väčšiu časť cibule pokrájame a krátko podušíme. Pridáme okorenené mäso pokrájané na rezance (2), popečieme a pridáme nakrájanú zmes (3), šťavu z uhoriek a bobkový list. Dusíme do mäkka. Pridáme smotanu zmiešanú s lyžičkou hladkej múky, privedieme do varu a odstavíme. Podávame s knedlíkom, alebo s maslovými haluškami.
***
Ciberej (smotanová polievka)
Potrebujeme: 2 kelímky sladkej smotany, 2 kelímky kyslej smotany, zemiaky, bobkový list, soľ.
Postup: Táto jednoduchá smotanová polievka je veľmi chutné, rýchle a sýte jedlo. Zemiaky pokrájané na drobné kocky uvaríme v osolenej vode s bobkovým listom. Pridáme smotanu zmiešanú s hladkou múkou. Pomer smotán môžete meniť, mení sa aj chuť polievky. Podávame s chlebom, alebo modernejšie s krutónikmi opečenými na olivovom oleji.
***
Mrkvová pochúťka
Potrebujeme: mrkvu, jablká, citrónovú šťavu, med.
Postup: Mrkvu a jablká olúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme med, poriadne rozmiešame a dochutíme citrónovou šťavou. Ak máme zvyšky šťavy z akéhokoľvek kompóta, môžme tak meniť chuť tejto zdravej lahôdky.
Autor: Dnes varí
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.