toho pridržiavala, lebo exotické nebolo okrem pomarančov, citrónov a grepov - aj na tie sa stálo v radoch. Niektorí spomínajú, že banány jedli prvýkrát asi okolo roku 1955, dovtedy sa nedovážali. Zato mali ananásové konzervy z Kuby.
Okrem citrusových plodov je na našom trhu ponuka exotického ovocia, ktoré ani dobre nepoznáme a kúpime si ho najprv zo zvedavosti a potom, ak nám chutí, na spestrenie jedálnička. Je to najmä mango, papaja, tamarillo a nashi (naši). (Vieme, že veľký obsah C vitamínu má kiwi a limeta). Čo obsahuje a ako sa používa?
Tamarillo (obr. 1) - je známe aj ako stromová paradajka. Obsahuje veľa C vitamínu a má aj kyselinu vínnu. V stredoveku bolo tamarillo ako všeliek. Oválne plody sú buď žlté, ktoré sú chutnejšie, sladké až kyslasté, alebo červené trpkejšej chuti. Jeme ho čerstvé - vtedy plod rozrežeme a dužinu vyberieme lyžičkou aj so semienkami, a pridáva sa do zeleninových a ovocných šalátov. Je dobré aj do zmrzlinových pohárov a namiesto paradajok do mäsových pokrmov. Keď tamarillo sparíme, olúpeme, posolíme a okoreníme, môžeme z neho urobiť nátierku a z osladenej šťavy osviežujúci nápoj. Používa sa ako zložka worcesterskej omáčky a vyrábajú z neho džemy a kompóty.
Nashi (naši, obr. 2), známe aj ako japonská hruška. V obchodoch je každý plod osobitne zabalený, láka vzhľadom hrušky, má však chuť veľmi sladkého jablka. Každý plod treba veľmi dôkladne umyť, ak ho budete jesť so šupkou. Tá je jedlá. Nashi rozkrojte a vyberte jadrovník. Môžete ho pridať do ovocných šalátov, múčnikov, aj slaných jedál.
Mango (obr. 3) má oválne zelené až žlto-červené plody chuťovo podobné ananásu a broskyni. Obsahuje veľa C vitamínu, betakaroténu a vitamínu E, vápnik, fosfor, horčík, jód, železo, ale je v ňom aj veľa cukru, takže pri jeho častom jedení sa kazia zuby. Nekupujte veľmi mäkké plody, lebo sa výchlo pokazia. Mango jeme čerstvé, tak, že ho pokrájame na kocky. Vyrábajú sa z neho džúsy a džemy, pridáva sa do sladkých korenených omáčok chutney (čatní) a ovocných šalátov. Jeho energetická hodnota: 60 kcal na 100 g.
Papaja (obr. 4) má o polovicu menšiu energetickú hodnotu ako mango - 30 kcal na 100 g. Pripomína vzhľadom hrušku a váži od 300 gramov do 5 kilogramov. Zrelý plod má žltkastú farbu, sladká dužina je oranžovo-červená, pripomínajúca chuť melónu alebo marhule.
Sladké zrelé plody jeme čerstvé a podobne ako sladký melón by mali byť vychladené. Juhoameričania a Afričania, kde sa papaja pestuje, ich mierne ochutia citrónovou šťavou. Dávajú ju chorým, pretože je veľmi výživná a ľahko sa pohryzie aj prehltne, navyše obsahuje betakarotén a jej šťava "papaín" urýchľuje trávenie bielkovín. Dospelému človeku dodá aj menšie množstvo vápnika a železa. Z nedozretých plodov pripravujú kompóty a džemy, tiež ich varia ako zeleninu. Množstvo drobných čiernych zrniečok môžete vysušiť, pomlieť a použiť ako čierne korenie.
Limeta (obr. 5) sa podobá citrónu, je pikantnejšia, aromatickejšia a korenatejšia. Okrem C vitamínu obsahuje vitamín A a minerály. Šťava sa používa na zvýraznenie chuti iného ovocia, napr. melónov a avokáda, na zmäkčenie marinád mäsa a je tradičnou zložkou ázijských jedál.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.