Varenie je jeho koníčkom, uprednostňije tradičnú domácu kuchyňu, ale rád si vymýšľa aj nové recepty.
***
Menu
Roláda Agáta
Papcún (Zemiaková polievka)
Kuracie na taliansky spôsob
***
Dobré rady
Ryža sa nezlepí, ak ju suchú opečiem na oleji a až potom zalejem vodou.
Červenú papriku nedávam piecť ku slaninke, lebo by polievka zhorkla.
Cibuľku restujem na masle preto, lebo dá jemnejšiu chuť.
***
Roláda Agáta
Potrebujeme: lístkové cesto, mrazenú zeleninovú zmes, klobásku, mäkkú salámu, cibuľu, maslo, cesnak, čierne korenie, červenú papriku, rascu.
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu popražíme na masle, pridáme klobásku, huby, zeleninovú zmes (1) a podusíme do mäkka. Okoreníme a dáme vychladnúť. Lístkové cesto si rozložíme a potrieme vychladnutou zmesou (2). Cesto zrolujeme (3), potrieme žĺtkom a dáme piecť do rúry na 200 stupňov na 20 minút. Z cesta môžme tiež vykrojiť štvorce, ktoré zmesou naplníme a urobíme šatôčku (4).
***
Papcún (Zemiaková polievka)
Potrebujeme: zemiaky, domácu prerastanú slaninku, červenú pariku, hrubú múku, vajce.
Postup: Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme. Slaninku nakrájame nadrobno a popražíme, po odstavení pridáme červenú papriku. Zmes vylejeme do uvarených zemiakov. Z múky a vajca vypracujeme suché cesto - mrveničku, ktorú nastrúhame do polievky.
***
Kuracie na taliansky spôsob
Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs, korenie na steaky, červená paprika, 1 cibuľu, 50 g masla, 100 g šampiňónov, pohár bieleho vína, pohár sladkej smotany, pohár natrúhaného tvrdého syra (eidam), zázvor, postrúhaný muškátový oriešok, soľ, korenie, šťavu z 1 citróna.
Postup: Rezne osolíme, okoreníme paprikou a korením na steaky, opečieme na oleji z oboch strán a vyberieme. Na masle si popražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme šampiňóny, zázvor, podusíme. Pridáme šálku vína, smotany, muškátový oriešok, citrónovú šťavu, trošku povaríme a zahustíme syrom. Rezne prelejeme omáčkou a podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi.
Autor: ato
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.