Korzár logo Korzár

Nebojte sa tukov! Niektoré nám pomáhajú

Viete veľmi dobre, že čím viac tukov obsahuje vaša strava, tým je väčšia pravdepodobnosť, že priberiete, zvýši sa vám cholesterol. Tak to aspoň

hlásajú odborníci na zdravú životosprávu. Nie všetky tuky sú však škodlivé! Tápate, lebo si nie ste istí, ktoré sú tie zlé a ktoré lepšie.

Nasýtené tuky patria k tým najmenej zdravým. Pomáhajú zvyšovaniu hladiny nebezpečného LDL (low density lipoprotein) cholesterolu v krvi, ktorý je príčinou vysokého výskytu srdečných ochorení. Ich zdrojom je červené mäso, výrobky z plnotučného mlieka a syry, vajcia, maslo, kokosový a palmový olej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polynenasýtené tuky naopak znižujú hladinu nebezpečného cholesterolu. Na druhej strane sa pri metabolických pochodoch v tele môžu štiepiť na voľné radikály, ktoré svojou reaktivitou ohrozujú náš imunitný systém. Ich molekuly sú totiž menej chemicky stabilné v porovnaní s nasýtenými tukmi. Aby sme nebezpečie vzniku radikálov obmedzili, snažíme sa polynenasýtené oleje používať iba za studena. Ich zdrojom je väčšina rastlinných olejov, rybí tuk, lieskové oriešky, mandle.

SkryťVypnúť reklamu

Mononenasýtené tuky nie sú z hľadiska tvorby voľných radikálov, ktoré majú karcinogenné účinky, nebezpečné. Účinne pomáhajú znižovať hladinu LDL cholesterolu v krvi. Ich zdrojom sú olivový a arašidový olej, orechy.

Podľa odborníkov by ste denne nemali z tukov prijať viac ako 20 percent z celkovej prijatej energie. Aby ste sa touto zásadou mohli úspešne riadiť, mali by ste dodržať tieto rady:

1. Vyhnite sa maslu a margarínom. Keď už si nemôžete odpustiť pečivo namazané tukom, vyberte si nejaký ľahký pomazánkový tuk s rozšľahaným mliekom.

2. Odpusťte si vyprážané hranolky, langoše, ryby a mäso.

3. Pri varení a pečení dajte prednosť olivovému a slnečnicovému oleju pred maslom, sádlom alebo margarínom.

4. V reštaurácii sa neostýchajte požiadať čašníka, že si neprajete, aby vám poliali vaše jedlo prebytkom masla, či mastnej omáčky.

SkryťVypnúť reklamu

5. Jedzte, čo najviac zeleniny, ovocia, strukovín a celozrnných výrobkov, chudého kuracieho a veľmi zdravého rybieho mäsa.

Autor: Veve v krajine Superstar

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 434
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 608
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 382
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 438
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 034
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 619
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 067
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu