hlásajú odborníci na zdravú životosprávu. Nie všetky tuky sú však škodlivé! Tápate, lebo si nie ste istí, ktoré sú tie zlé a ktoré lepšie.
Nasýtené tuky patria k tým najmenej zdravým. Pomáhajú zvyšovaniu hladiny nebezpečného LDL (low density lipoprotein) cholesterolu v krvi, ktorý je príčinou vysokého výskytu srdečných ochorení. Ich zdrojom je červené mäso, výrobky z plnotučného mlieka a syry, vajcia, maslo, kokosový a palmový olej.
Polynenasýtené tuky naopak znižujú hladinu nebezpečného cholesterolu. Na druhej strane sa pri metabolických pochodoch v tele môžu štiepiť na voľné radikály, ktoré svojou reaktivitou ohrozujú náš imunitný systém. Ich molekuly sú totiž menej chemicky stabilné v porovnaní s nasýtenými tukmi. Aby sme nebezpečie vzniku radikálov obmedzili, snažíme sa polynenasýtené oleje používať iba za studena. Ich zdrojom je väčšina rastlinných olejov, rybí tuk, lieskové oriešky, mandle.
Mononenasýtené tuky nie sú z hľadiska tvorby voľných radikálov, ktoré majú karcinogenné účinky, nebezpečné. Účinne pomáhajú znižovať hladinu LDL cholesterolu v krvi. Ich zdrojom sú olivový a arašidový olej, orechy.
Podľa odborníkov by ste denne nemali z tukov prijať viac ako 20 percent z celkovej prijatej energie. Aby ste sa touto zásadou mohli úspešne riadiť, mali by ste dodržať tieto rady:
1. Vyhnite sa maslu a margarínom. Keď už si nemôžete odpustiť pečivo namazané tukom, vyberte si nejaký ľahký pomazánkový tuk s rozšľahaným mliekom.
2. Odpusťte si vyprážané hranolky, langoše, ryby a mäso.
3. Pri varení a pečení dajte prednosť olivovému a slnečnicovému oleju pred maslom, sádlom alebo margarínom.
4. V reštaurácii sa neostýchajte požiadať čašníka, že si neprajete, aby vám poliali vaše jedlo prebytkom masla, či mastnej omáčky.
5. Jedzte, čo najviac zeleniny, ovocia, strukovín a celozrnných výrobkov, chudého kuracieho a veľmi zdravého rybieho mäsa.
Autor: Veve v krajine Superstar
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.