panvici "wok"/, v ktorom sa pokrmy pripravujú. Orientálna kuchyňa je aromatická a to vďaka rôznym druhom korenia a omáčok. Je ich úctyhodný počet a ony sú zdrojom jedinečného chuťového svojrázu ázijských jedál.
Dôležitú úlohu hrajú papričky chilli a z nich pripravovaná pasta "sambal oelek", dodávajúce pokrmom nielen pikantnosť, ale aj chuť. Dávkovať by sme mali opatrne, čo platí aj pre kayenské korenie. Namiesto čierneho korenia sa častejšie používa aromatickejšie a menej ostré hnedé korenie sečuanske. Má jemne štipľavú chuť a príjemnú intenzívnu vôňu. Väčšinu sa pred použitím krátko opraží. V zásobe v chladničke by sme mali mať čerstvý zázvor. Používa sa do slaných aj sladkých jedál. Umytý a očistený nakrájame nadrobno a orestujeme ho na oleji samostatne alebo so zeleninou. Vo výnimočných prípadoch môžeme nahradiť čerstvý zázvor sušeným mletým.
Pri príprave "číny" sa nezaobídeme bez špeciálnych omáčok. Najbežnejšie sa u nás používa sójová omáčka. Fermentuje sa zo sójových bôbov, pšenice, cukru, soli, droždia. Predáva sa v svetlej aj tmavej forme pri nákupe. Pozorne prečítajte zoznam prísad ktoré obsahuje. Ak je v ňom cukor, karamel a umelá aróma, znamená to, že omáčku vyrobili v skrátenom postupe. Kúpte si omáčku v originálnom balení, kde je nalepený preklad textu. Na ohnivý hrniec alebo pekingskú kačicu potrebujete hustú červenohnedú sladkastú omáčku hoj-sin, známu ako pekingská omáčka. Vyrába sa z červených sójových bôbov, cesnaku a prísad. Predávajú ju v konzervách alebo vo fľaškách.
Mäso pred prípravou marinujeme a vtedy používame aj olej - dobrý je arašidový alebo sezamový, sójovú omáčku - sladkú alebo pikantnú a korenie. Na trhu je zmes korenia pod názvom orientálne korenie. Ono dodáva jedlu aj orientálnu vôňu. Nebojte sa dať do marinády celú čajovú lyžičku tohto korenia. Ak uvidíte vrecúško s názvom Garam Masala alebo Nasi Goreng je to korenie ázijskej kuchyne, ale s obľubou ho používajú v vidieckej a indonézskej kuchyni, je sladkasté a zároveň pikantné, treba ho dávkovať opatrne. Bez sezamu sa ázijská kuchyňa nezaobíde. Pridáva sa do hotových jedál. Ponúkame vám recept na prípravu bravčového na ázijský spôsob pre 4 osoby.
Potrebujeme: 300 g bravčovej panenky, 4 lyžice citrónovej šťavy, 1 strúčik rozdrteného cesnaku, 1 lyžičku nadrobno nakrájaného zázvoru, 6 lyžíc tmavej pikantnej sójovej omáčky, kayenské korenie, 200 g bielej kapusty alebo čínskej, 2 mrkvy, 1 pór, 4 kusy stopkového zeleru, 1 červenú papriku, 4 lyžice oleja, 1 lyžičku medu, soľ, 150 g sójových výhonkov, 1 lyžicu praženého sezamu.
Postup: Mäso nakrájame na rezance. Citrónovú šťavu zmiešame s cesnakom, zázvorom, sójovou omáčkou a korením a do tejto marinády dáme na 30 minút mäso. Opečieme ho na oleji za stáleho miešania a vyberieme. Vo výpeku skaramelizujeme med, pridáme na rezance nakrájanú zeleninu a dušíme 10 minúť. Pridáme mäso, výhonky aj marinádu, posolíme, okoreníme a posypeme sezamom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.