Korzár logo Korzár

Správne korenie pre chuť aj vôňu

Niet azda domácnosti, v ktorej by aspoň občas nepripravovali "čínu". Obľuba jedál ázijskej kuchyne vzrastá a zvýšený je aj dopyt po riade /najmä

panvici "wok"/, v ktorom sa pokrmy pripravujú. Orientálna kuchyňa je aromatická a to vďaka rôznym druhom korenia a omáčok. Je ich úctyhodný počet a ony sú zdrojom jedinečného chuťového svojrázu ázijských jedál.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dôležitú úlohu hrajú papričky chilli a z nich pripravovaná pasta "sambal oelek", dodávajúce pokrmom nielen pikantnosť, ale aj chuť. Dávkovať by sme mali opatrne, čo platí aj pre kayenské korenie. Namiesto čierneho korenia sa častejšie používa aromatickejšie a menej ostré hnedé korenie sečuanske. Má jemne štipľavú chuť a príjemnú intenzívnu vôňu. Väčšinu sa pred použitím krátko opraží. V zásobe v chladničke by sme mali mať čerstvý zázvor. Používa sa do slaných aj sladkých jedál. Umytý a očistený nakrájame nadrobno a orestujeme ho na oleji samostatne alebo so zeleninou. Vo výnimočných prípadoch môžeme nahradiť čerstvý zázvor sušeným mletým.

SkryťVypnúť reklamu

Pri príprave "číny" sa nezaobídeme bez špeciálnych omáčok. Najbežnejšie sa u nás používa sójová omáčka. Fermentuje sa zo sójových bôbov, pšenice, cukru, soli, droždia. Predáva sa v svetlej aj tmavej forme pri nákupe. Pozorne prečítajte zoznam prísad ktoré obsahuje. Ak je v ňom cukor, karamel a umelá aróma, znamená to, že omáčku vyrobili v skrátenom postupe. Kúpte si omáčku v originálnom balení, kde je nalepený preklad textu. Na ohnivý hrniec alebo pekingskú kačicu potrebujete hustú červenohnedú sladkastú omáčku hoj-sin, známu ako pekingská omáčka. Vyrába sa z červených sójových bôbov, cesnaku a prísad. Predávajú ju v konzervách alebo vo fľaškách.

Mäso pred prípravou marinujeme a vtedy používame aj olej - dobrý je arašidový alebo sezamový, sójovú omáčku - sladkú alebo pikantnú a korenie. Na trhu je zmes korenia pod názvom orientálne korenie. Ono dodáva jedlu aj orientálnu vôňu. Nebojte sa dať do marinády celú čajovú lyžičku tohto korenia. Ak uvidíte vrecúško s názvom Garam Masala alebo Nasi Goreng je to korenie ázijskej kuchyne, ale s obľubou ho používajú v vidieckej a indonézskej kuchyni, je sladkasté a zároveň pikantné, treba ho dávkovať opatrne. Bez sezamu sa ázijská kuchyňa nezaobíde. Pridáva sa do hotových jedál. Ponúkame vám recept na prípravu bravčového na ázijský spôsob pre 4 osoby.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: 300 g bravčovej panenky, 4 lyžice citrónovej šťavy, 1 strúčik rozdrteného cesnaku, 1 lyžičku nadrobno nakrájaného zázvoru, 6 lyžíc tmavej pikantnej sójovej omáčky, kayenské korenie, 200 g bielej kapusty alebo čínskej, 2 mrkvy, 1 pór, 4 kusy stopkového zeleru, 1 červenú papriku, 4 lyžice oleja, 1 lyžičku medu, soľ, 150 g sójových výhonkov, 1 lyžicu praženého sezamu.

Postup: Mäso nakrájame na rezance. Citrónovú šťavu zmiešame s cesnakom, zázvorom, sójovou omáčkou a korením a do tejto marinády dáme na 30 minút mäso. Opečieme ho na oleji za stáleho miešania a vyberieme. Vo výpeku skaramelizujeme med, pridáme na rezance nakrájanú zeleninu a dušíme 10 minúť. Pridáme mäso, výhonky aj marinádu, posolíme, okoreníme a posypeme sezamom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 486
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 713
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 517
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 553
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 110
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 750
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 559
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 380
  1. Marek Namešpetra: Siedmy deň
  2. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida.
  3. Dagmar Olajošová: Spaľovňa horúca téma
  4. Martin Fronk: Kultúra nie je súkromný majetok
  5. Jolana Čuláková: Ako ochrániť premiéra pred atentátom, nebezpečnými policajtmi, novinármi a mimovládkami
  6. Aleksander Prętnicki: Posledna spoved - Bratislavský expres
  7. Vladimír Bojničan: Kolektívny fanatizmus vs. liberálny individualizmus: Zápas o budúcnosť našej civilizácie
  8. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 364
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 45 910
  3. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 659
  4. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 288
  5. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 10 763
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 426
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 061
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 9 974
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marek Namešpetra: Siedmy deň
  2. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida.
  3. Dagmar Olajošová: Spaľovňa horúca téma
  4. Martin Fronk: Kultúra nie je súkromný majetok
  5. Jolana Čuláková: Ako ochrániť premiéra pred atentátom, nebezpečnými policajtmi, novinármi a mimovládkami
  6. Aleksander Prętnicki: Posledna spoved - Bratislavský expres
  7. Vladimír Bojničan: Kolektívny fanatizmus vs. liberálny individualizmus: Zápas o budúcnosť našej civilizácie
  8. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 364
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 45 910
  3. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 659
  4. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 288
  5. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 10 763
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 426
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 061
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 9 974
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu