Mäso a výrobky z mäsa na Slovensku podľa Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) spĺňajú všetky hygienické predpisy a sú zdravotne neškodné.
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
SZSM vstúpil do diskusie o bezpečnosti potravín v záujme mäsospracujúcich podnikov.
"Všetci členovia SZSM sú oprávnení svoju produkciu vyvážať do ktorejkoľvek krajiny Európskej únie bez obmedzenia. To znamená, že spracovatelia boli podrobení veľmi dôkladným previerkam ešte v predvstupovom období. A to nielen kvalifikovanými odborníkmi zo Slovenska, ale najmä z krajín EÚ. V súčasnosti sú pod stálym dozorom pracovníkov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR," povedal Viliam Pohly, riaditeľ SZSM.
Diskusiu na tému bezpečnosti potravín, najmä mäsa a mäsových výrobkov, otvorili v uplynulých týždňoch zástupcovia rezortu zdravotníctva. Upozornili, že súčasná kontrola zdravotnej bezpečnosti je podľa nich nedostatočná a spotrebitelia sú vystavení zvýšenému riziku poškodenia zdravia konzumáciou potravín slovenského pôvodu. Tvrdenia o škodlivosti mäsových výrobkov nie sú podľa SZSM ničím podložené a ľudia sú týmto nepriamo nabádaní na nakupovanie zahraničného tovaru.
Na ochranu potravín a krmív slúži na Slovensku rýchly výstražný systém. V jeho aplikovaní pre potraviny a krmivá bolo Slovensko za 10 mesiacov od vstupu ohodnotené EÚ ako najlepšia krajina v rámci únie. Rýchly výstražný systém slúži na výmenu informácií v prípade, ak sa v členskej krajine objaví na trhu komodita, ktorá môže ohroziť zdravie spotrebiteľa. Hlavným cieľom systému je predchádzať uvádzaniu takýchto potravín a krmív na trh alebo stiahnuť ich z trhu, ak predstavujú vážne riziko pre zdravie spotrebiteľov. Systém je napojený na Európsku komisiu, DG SANCO a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a krmív (EFSA).
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.