ťažko sa dajú vydržať niekoľko dní a keď prestanete, kilogramy sa okamžite vrátia. Fitnesky však vedia, že existuje diéta, ktorá naozaj funguje a dá sa dodržiavať bez väčších problémov. Všetci ste o nej už určite počuli, ide o Atkinsonovu diétu, ktorá je charakteristická minimálnym obsahom sacharidov.
Celkom jednoducho povedané, ide o stravovací režim, v ktorom prim hrajú rôzne druhy mäsa a syrov so zeleninou. Takmer úplne treba zo stravy vylúčiť chlieb, zemiaky, knedlíky, cestoviny, nokerle a ryžu. O zákuskoch a sladkých bonbónoch ani nehovoríme. Diéta propagovaná Dr. Atkinsonom nemá nič spoločné s módnymi diétnymi výstrelkami. Je známa už viac ako päťdesiat rokov. Prečo však získala v poslednom období takú popularitu? Pretože účinkuje! Herečka Catherine Zeta Jones sa práve vďaka nej zbavila 23 kilogramov nadváhy po každom z dvoch pôrodov.
Výhrady, s ktorými táto diéta dlhé roky bojovala, boli založené na zastaralom predpoklade, že konzumácia vysokého podielu bielkovín a tukov je škodlivá. Fitnesáci a kulturisti však koncepciu nízkeho podielu glycidov používajú už roky, pretože pomáha zbaviť sa telového tuku pri udržaní aktívnej svalovej hmoty.
Váš organizmus môže spaľovať buď sacharidy alebo tuky. Dokáže siahnúť aj na svalové bielkoviny, k tomu však dochádza iba vtedy, keď sú ostatné možnosti výrazne obmedzené. Ak konzumujete nízkotukovú, ale vysokosacharidovú diétu, telo preferuje ako zdroj energie sacharidy. Ak však sacharidy nekonzumujete v dostatočnom množstve, telo je nútené spaľovať tuky.
Biochemické reakcie sú pochopiteľne oveľa komplikovanejšie, podstatou však je, že nízkosacharidová diéta aktivuje odlišné metabolické cesty, ktorých výsledkom je prednostné spaľovanie tuku a tlmenie odbúravania bielkovín. Toto je hlavná príčina, prečo sú nízkosacharidové diéty účinnejšie, ak je cieľom odburávanie tukových zásob pri zachovaní svalovej hmoty.
Ak teda vsadíte na mäsko so zeleninou, vedzte, že dosiahnete výraznejší úbytok telesnej hmotnosti v porovnaní s diétami obsahujúcimi nízky podiel tukov. Zjete rovnaké množstvo kalórií, ale pri bielkovinovej strave so zeleninou dochádza k výraznejšiemu úbytku na jednu kalóriu energetického deficitu. Chudnete teda rýchlejšie.
Vaša strava by teda mala pozostávať so zeleniny, najvhodnejšími druhmi sú špenát, paradajky, paprika, uhorky, zelený šalát, karfiol, fazuľové struky, brokolica a baklažán. Pri príprave mäsa a zeleninových šalátov môžete pri tejto strave využívať aj tuky a to hlavne olivový a slnečnicový olej.
Pri jedlách z rýb a mäsa sa vyhýbajte všetkému, čo je obaľované a vyprážané. Dosýta si môžete dopriať grilované alebo pečené, či dusené hovädzie, bravčové a teľacie mäso, moriaka, kačku, kurča i hus. Ryby sú najprospešnejšie a to predovšetkým tuniak, pstruh, losos, filé, treska, či šťuka. Ak máte radi dary mora a máte na to dosť peňazí, obzvláštnite si jedálníček krabmi, ustricami, krevetami alebo mušľami. Pri tejto strave sú povolené aj vajcia a mliečne produkty a to najmä tvrdé druhy syra alebo smotanové syry ako sú cottage cheese, mozarella, parmezán, feta, čedar, eidam, ementál.
Z nápojov sú najvhodnejšie minerálky, voda z vodovodu, vyhýbajte sa džúsom, mlieku a sladkým sýteným nápojom. Káva a čaj sú prijateľné, alkohol obmedzte na jeden nápoj denne.
A ako by mal vyzerať váš denný jedálníček?
Na raňajky si môžete dopriať omeletu z troch vajec obloženú zeleninou, desiatujte zeleninový šalát s nastrúhaným tvrdým syrom, obedujte grilované kurča s veľkým šalátom, na olovrant si dajte dve nakrájané pradajky s tuniakom v konzerve a na večeru kúsok ryby narýchlo opečenej na olivovom oleji so zeleným šalátom. Rôzne druhy syrov, rýb a mäsa obmieňajte, aby sa vaša strava nestala stereotypnou. Už o chvíľu zistíte, že vám nohavice padajú a vy sa cítite ľahko a sviežo.
Úbytok váhy podporíte, keď sa trikrát do týždňa vyberiete do telocvične na aerobik alebo si zabeháte v parku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.