výskume, konanom na klinike v nemeckom Wiesbadene, sa ukázalo, že nealkoholické pivo s veľkou pravdepodobnosťou zamedzuje vzniku krvných zrazenín. Výskum sa robil na troch skupinách dobrovoľníkov. Jedna skupina pila nealkoholické pivo, druhá normálne pivo a tretej podávali vodu zmiešanú so štyrmi percentami etanolu. Každý člen všetkých skupín vypil počas troch hodín tri litre príslušnej tekutiny. Členom skupiny, ktorá vypila tri litre nealkoholického piva, poklesla v krvi hladina trombínov, čo sú enzýmy, spôsobujúce zrážanie krvi. Alkohol, prítomný v pive alebo vode (s etanolom), nebezpečenstvo zrážania krvi zvyšoval. Ďalší výskum by mal ukázať, či by nealkoholické pivo mohlo byť náhradou za lieky na znižovanie zrážanlivosti krvi, ktoré sa podávajú pacientom po infarkte.
Autor: rm
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.