pestovalo obilie, z ktorého Babylončania, Sumeri a Asýrania pripravovali kvasené nápoje. Boli akýmsi druhom piva a Sumeri ho volali "kaš". Babylončania "šikarum". Bola to zakalená tekutina a k súčasnému priezračnému pivnému moku mala ďaleko. V tom čase sa pila pomocou stebla.
Prvé pivo na našom území varili Kelti, prvá správa o príprave českého "piva" sa viaže k Břenovskému kláštoru v Prahe, pri vysviacke ktorého v roku 993 mal biskup mníchom zakázať variť pivo a to preto, lebo sa jeho vareniu a pitiu údajne venovali viac, než cirkvi.
Pivo v minulosti varili aj ženy v každej domácnosti. pretože toto nebolo iba nápojom, ale používali ho aj na prípravu jedál - kaší, omáčok aj polievok.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.