husí, respektíve aj nákup húsat z liahní, posunuli na neskoršie obdobie, v súčasnosti už chovatelia majú plné ruky práce.
Húsatá je najvhodnejšie umiestniť do drevenej ohrádky, ktorej spodok vystelieme kartónom. Na dno dáme nakrátko porezanú slamu. V tomto štádiu potrebujú nielen teplo a sucho odspodu, ale aj vyhrievanie priestoru zvrchu. Pri väčšom počte mláďat používame na tento účel rôzne typy keramických infražiaričov, pri menšom kŕdliku postačí aj infralampa. Tieto zdroje tepla umiestňujeme do výšky približne 50 centimetrov nad podstielkou.
Aj keď v porovnaní s inými druhmi hydiny húsatá nemajú zvlášť vysoké nároky na podmienky prostredia, vyžadujú si počas prvých 30 dní vyššiu teplotu. S prihliadnutím na klimatické podmienky, teplotu v odchovnom priestore a na vek hydiny, má byť priemerná teplota vo výške zvierat nasledujúca:
vo veku 1 až 10 dní - približne 28 °C,
vo veku 11 až 20 dní - približne 24 °C,
vo veku 21 až 30 dní - do 18 °C.
Počas teplého a slnečného počasia vypúšťame húsatá do výbehu alebo na pastvu, aby sa otužovali a pohybom na slnku si zlepšovali kondíciu.
V posledných rokoch drobnochovatelia uprednostňujú nákup odrastených húsat, pri ktorých odpadá spomenutá starostlivosť, ktorá sa v prvých dňoch spája s nárokmi na ošetrovanie, teplo a kŕmenie. Hydine v neskoršom veku už nehrozí ani vysoké percento úhynov. Pokiaľ sme mláďatá liahli pod kvočkou, ušetríme si mnoho starostí, ale celá odchovná sezóna sa posúva.
Ing. Peter ORSZÁG
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.