rokov sú Košičanmi. Pracovala ako poštárka, teraz je už na dôchodku. Vychovala dve deti, Vlada a Vandu a teší sa zo 4 vnúčeniec. Varenie je pre ňu hobby, pečenie obzvlášť. Grécku kuchyňu jej vštepila mamička, našim čitateľom ponúkla tradičný pokrm pitu s rôznymi plnkami i dve mäsovo-zeleninové variácie.
***
Menu
Grécka pita
Zapekaný baklažán
Fazuľka s mäsom
***
Dobré rady
Aby sa cesto neprilepilo, používam na doske škrobovú múčku.
Baklažány posolíme preto, aby sme z nich vytiahli horkú chuť.
Pri pľundrovaní používam zahriaty tuk, lebo ho cesto vsiakne menej ako studeného.
***
Grécka pita
Potrebujeme: 400 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 1 a 1/2 ČL soli, 1 PL oleja, 1 ČL octu, vlažná voda. Na tvarohovú plnku: 250 g tvarohu, 2 vajíčka, soľ, 1/2 kelímka kyslej smotany. Na cibuľovú plnku: 2-3 cibule, korenie, olej.
Postup: Zo surovín vypracujeme polovláčne cesto a necháme ho vykysnúť.(1) Rozdelíme na dve polovice. Každú z nich nakrájame na šesť menších častí, ktoré rozvaľkáme (2), potierame tukom a kladieme na seba (3). Necháme odstáť a obe polky rozvaľkáme. Jednu dáme na pomastený plech, potrieme plnkou a prikryjeme druhým plátom (4), ktorý sme rozvaľkali na väčší rozmer, ako je plech, a naschvál ho pokrčený ropzrestrieme. Pečieme 25 minút pri 200 stupňoch. Tvarohová plnka: suroviny zmiešame a nanesieme na cesto. Cibuľová plnka: nakrájame na mesiačiky, orestujeme, okoreníme a studenú nanesieme na cesto. Plnku si môžme pripraviť aj z kyslej kapusty (orestujeme na slaninke) alebo špenátu (zmiešame s tvarohom).
***
Zapekaný baklažán
Potrebujeme: 1/2 kg pomletého mäsa, 2 baklažány, 1/2 kg zemiakov, čierne korenie, červená paprika, oregano, soľ, olej, cibuľa.
Postup: Baklažány umyjeme a pokrájame na kolieska (1/2 cm hrubé). Posolíme a necháme odstáť. Opláchneme pod studenou vodou. Mäso pomelieme, podusíme na cibuľke, pridáme korenia a oregano. Do jenskej misy dáme trochu oleja, na kolieska nakrájané zemiaky, vrstvu baklažánov, vrstvu mäsa, opäť vrstvu baklažánov a vrstvu zemiakov. Solíme a koreníme podľa chuti. Pečieme hodinu pri 200 stupňoch.
***
Fazuľka s mäsom
Potrebujeme: 1/2 kg pliecka, 1/2 kg zelenej fazuľky, 1/2 kg zemiakov, cibuľa, cesnak, červená peprika, lyžica kečupu, čierne korenie.
Postup: Mäsko nakrájame na kocky, orestujeme na cibuľke do mäkka, posolíme, okoreníme. V pekáči zohrejeme olej, dáme cesnak, nakrájané zemiaky, červenú papriku, lyžicu kečupu alebo paradajkového pretlaku, chvíľku podusíme. fazuľku povaríme a scedíme. Na zemiaky dáme fazuľku a mäsko, vylejeme šťavu z mäsa a podľa potreby doeljeme vodou, aby bolo mierne prikryté. Pečieme v rúre 40 min. pri 200 stupňoch.
Autor: Dnes Varí
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.