nepochybuje o priaznivých účinkoch mrkvy na náš organizmus (najmä na náš zrak). Vedci už dávnejšie prišli aj na to, že konzumovanie mrkvy môže znížiť riziko vzniku rakoviny. Doteraz sa však nevedelo, ktorá látka v mrkve zvyšuje obranyschopnosť organizmu voči vzniku rakoviny. Tímu britských a dánskych vedcov sa nedávno podarilo túto substanciu identifikovať. Ide o falcarinol, čo je prírodný pesticíd, ktorý sa vytvára v mrkve a chráni ju pred plesňovými ochoreniami (tie spôsobujú okrem iného tvorbu čiernych fľakov na uskladnenej mrkve). Účinky falcarinolu študoval tím vedcov z univerzity z Newcastlu na skupine 24 potkanov, ktoré mali prekancerózne nádory. Potkany boli rozdelené do troch skupín, pričom jedna skupina dostávala v potrave mrkvu, druhá falcarinol (pridávaný do potravy v rovnakom množstve, v akom sa vyskytoval v mrkve, podávanej prvej skupine) a tretia nedostávala ani mrkvu ani falcarinol. Po 18 týždňoch sa ukázalo, že u potkanov prvej a druhej skupiny sa pravdepodobnosť vzniku úplného rakovinového nádoru znížila o tretinu v porovnaní s potkanmi tretej skupiny. Výsledky výskumu, na ktorom sa podieľali aj výskumní pracovníci Univerzity južného Dánska a Dánskeho ústavu poľnohospodárskych vied, boli publikované v časopise Journal of Agriculutral & Food Chemistry (časopis poľnohospodárskej a potravinárskej chémie). "Vieme, že mrkva je pre nás dobrá a že môže znížiť riziko vzniku rakoviny, ale doteraz sme nevedeli, ktorá látka v zelenine má takéto špeciálne vlastnosti. Náš výskum umožňuje urobiť kvalitatívnejšie, ale ešte nie kvantitatívne, vyhodnotenie druhov zeleniny, ktorú jeme. Teraz musíme urobiť ďalší krok, aby sme zistili, koľko falcarinolu treba na prevenciu vzniku rakoviny a či určité typy mrkvy sú vhodnejšie ako iné, pretože poznáme veľa druhov mrkvy, líšiacich sa tvarom, veľkosťou i farbou. Náš výskum pravdepodobne rozšírime aj na ďalšie druhy zeleniny. Konzumentom už možno čoskoro nebudeme dávať radu, aby denne zjedli päť porcií ovocia alebo zeleniny, ale aby jedli určité druhy zeleniny v určitom množstve," povedala Dr. Kirsten Brandtová z univerzity v Newcastle. Brandtová, ktorá podľa vlastných slov je viac mrkvy ako je priemer a pestuje si vlastné druhy, odporúča, aby každý denne zjedol jednu malú mrkvu a popritom aj inú zeleninu a ovocie. Pretože spomenutý výskum sa robil so surovou mrkvou, vedci zatiaľ nevedia, či by konzumácia varenej mrkvy alebo pitie mrkvového džúsu mali rovnako priaznivé účinky.
Zaujímavé pritom je, že falcarinol je vo väčších množstvách jedovatý. Na to, aby vás dávka falcarinolu usmrtila, by ste však na jedno posedenie museli zjesť 400 kg mrkvy. Vedci sa domnievajú, že falcarinol je efektívny preto, lebo v organizme stimuluje mechanizmy, ktoré "bojujú" proti rakovine. Až ďalšie podrobné analýzy však ukážu, aký je skutočný mechanizmus priaznivého pôsobenia falcarinolu na náš organizmus.
Autor: rm
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.