Korzár logo Korzár

POZVITE NÁS NA OBED

Kuracie slimáčikyDNES VARÍ:Marianna Vašková (27) pochádza z Prešova, kde aj býva, spolu so svojím manželom. Pracuje v súkromnom sektore. Rada

Kuracie slimáčiky

DNES VARÍ:

Marianna Vašková (27) pochádza z Prešova, kde aj býva, spolu so svojím manželom. Pracuje v súkromnom sektore. Rada varí netradičné a neodskúšané jedlá, rada pečie koláče. Je tiež vášnivou hubárkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

MENU:

- Kuracie slimáčiky

- Jarný šalát

- Svokrin orechový koláč

DOBRÉ RADY (zober len koľko sa zmestí!!!):

- Karí dávame do omáčky nie naraz, ale pomaly, postupne, pretože je to silné korenie

- Keď chceme lepšie vyšľahať bielko, pridáme štipku soli a malú lyžičku citrónovej šťavy, prípadne pár kvapiek octu

SkryťVypnúť reklamu

- Kto nepoužíva papier na pečenie a pripáli sa mu plech, lepšie ho vyčistí vtedy, keď ho ešte za horúca vytrie soľou

- Práškový cukor možno vyrobiť aj z kryštálového, a to tak, že ho pomelieme v kávovom mlynčeku

- Koreniny na ražniči môžeme pridať podľa vlastne ľubovôle, napríklad bazalku, červenú papriku či zmes korenia

- Namiesto horčice možno použiť aj kečup

- Keď chcete, aby bola čínska kapusta ako zeleninová príloha mäkká a chutná, treba ju posoliť a nechať aspoň 15 minút postáť

Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs, 2 ks cibule, 1 ks plechovka šampiňónov, 1 ks smotana 33 %, 2 - 3 kávové lyžičky hladkej múky, olej na opečenie, soľ, biele korenie, karí, bobkový list, nové korenie.

Postup: Kuracie prsíčka umyjeme, nakrájame na rezance a stáčame do "slimáčikov" (1). Ukladáme ich na tanier jeden vedľa druhého, aby sa nám neroztočili. V hlbšej rajnici zohrejeme olej, na ktorom sprudka opečieme z oboch strán kuracie zvitky. Vyberieme ich, do výpeku vysypeme nakrájanú cibuľu, opražíme do zlatista, pridáme šampiňóny (2) a kuracie slimáčiky. Podlejeme vodou, osolíme, okoreníme bielym korením, novým korením a karí (3) a pod pokrievkou dusíme 20 minút. V smotane rozšľaháme múku, ktorou podlejeme udusené mäso (4), zľahka premiešame, necháme prejsť varom. Ako prílohu podávame hranolčeky alebo ryžu.

SkryťVypnúť reklamu

* * *

Jarný šalát

Potrebujeme: 1 zväzok mladej cibuľky, 5 ks paradajok, 2 ks paprík, 1 zväzok redkvičky, 1 ks čínskej kapusty, 1 ks väčšej uhorky, 200 g ovčieho syru (môže byť aj iný tvrdý syr), 0,5 l acidofilného mlieka, soľ, vegeta, biele korenie, zaziky korenie.

Postup: Všetku zeleninu a syr nakrájame, osolíme, okoreníme a zalejeme acidofilným mliekom. Necháme aspoň hodinu postáť a môžeme podávať.

* * *

Svokrin orechový koláč

Potrebujeme: Cesto: 300 g práškového cukru, 4 žĺtka, 10 polievkových lyžíc (PL) horúcej vody, 100 g orechov, 200 g polohrubej múky, 5 bielok, 0,5 bal. prášku do pečiva. Plnka: 0,5 l mlieka, 1 bal. zlatý klas, 2 PL krupice, 200 g masla, 200 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 bal. vanilkového cukru, 200 g vlašských orechov, 0,5 dcl. (r)umu.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cesto: Cukor, žĺtka a vodu vymiešame do peny, postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva, orechy a sneh z bielkov. Takto pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vopred vyhriatej rúre. Pečieme na 180 stupňoch, asi 25 - 30 minút. Plnka: Z mlieka, zlatého klasu a krupice uvaríme hustý krém, necháme vychladnúť. Vymiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom. Obidve masy spolu zmiešame, pridáme orechy a rum. Poriadne vymiešame.

Vychladnutý plát cesta môžeme potrieť lekvárom a na to nanesieme orechovú plnku. Vrch polejeme čokoládovou polevou.

Autor: Stanislava FRANKOVÁ

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 415
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 956
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 555
  4. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 5 505
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 4 093
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 337
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 830
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 430
  1. Viktor Pamula: (Bez )bariérová Spišská Nová Ves I.
  2. Martin Eštočák: 💥 Skrytý rast výdavkov mesta Prešov: Za 2 roky o 1,1 milióna € viac na mzdy. A dohodári? Tí nás stoja takmer 200-tisíc ročne 💸
  3. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Konsolidácia a doba kešu
  4. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  5. Vladimír Krátky: Nomen omen, alebo dokedy bude v zdravotníctve cirkus ?
  6. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 4.
  7. Anna Miľanová: Ľudia, myslím, často málokto rozozná čo je naozaj objav, senzácia. Lebo to neviete bez kriku, hádok...
  8. Lukáš Čelinák: Ekonomické dôsledky zbrojenia: Stimul bez pokroku
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 373
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 417
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 389
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 084
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 121
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 940
  7. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 635
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 268
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Viktor Pamula: (Bez )bariérová Spišská Nová Ves I.
  2. Martin Eštočák: 💥 Skrytý rast výdavkov mesta Prešov: Za 2 roky o 1,1 milióna € viac na mzdy. A dohodári? Tí nás stoja takmer 200-tisíc ročne 💸
  3. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Konsolidácia a doba kešu
  4. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  5. Vladimír Krátky: Nomen omen, alebo dokedy bude v zdravotníctve cirkus ?
  6. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 4.
  7. Anna Miľanová: Ľudia, myslím, často málokto rozozná čo je naozaj objav, senzácia. Lebo to neviete bez kriku, hádok...
  8. Lukáš Čelinák: Ekonomické dôsledky zbrojenia: Stimul bez pokroku
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 373
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 417
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 389
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 084
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 121
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 940
  7. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 635
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 268
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu