nástupu novej generácie, čo si nectí tradície. Hviezdičky od Michelina, vyleštené striebro ani zdobené predkrmy zvané amuse-bouche jej nič nehovoria.
Gastronómia sa tak stala populárnou, ba celosvetovou témou. Francúzske reštaurácie zažívajú ťažké časy už roky, napísal americký denník The New York Times. Pozornosť sveta na seba strhlo Španielsko a dôveru gurmánov si získala dokonca i Amerika. "So syrovými menu a tichými svižnými čašníkmi v rámci praktizovania haute cuisine sa tak držia len tradicionalisti," píše denník.
A tak sa francúzska gastronómia nevyhla ani nepríjemným udalostiam. V roku 2003 spáchal samovraždu Bernard Loiseau, šéfkuchár reštaurácie La Côte d' Or, údajne preto, že jeho podnik už neprosperoval. Na začiatku tohto roku oznámilo vedenie uctievanej trojhviezdičkovej reštaurácie Lucas Carton, že podnik zatvára a prestavia ho na bistro. Ďalší majstri varešky jednoducho opustili Francúzsko. Dvaja z nich si skoro otvoria reštauráciu v Las Vegas.
Čo však francúzsku haute cuisine najviac ohrozuje, je dezilúzia novej generácie a aj hnutie, iniciované dvomi mladými žurnalistami - Alexandrom Cammasom a Emmanuelom Rubinom. Tí propagujú nový spôsob uvažovania o jedle, ktorý nazývajú Le Fooding. Hnutie organizuje napríklad večere, kde ľudia jedia rukami a pijú víno z plastikových téglikov.
"Fooding je zloženinou slov food, jedlo a feeling, pocity," povedali nedávno Cammas s Rubinom. "Gastronómia je totiž čudné slovo. Prípona -nomie má pôvod v gréčtine a znamená riadenie. A to sa nám nepáči. Nezahŕňa to pocity." Podľa nich určitá zavedenosť francúzskej kuchyne drží šéfkuchára skrátka. "Dnešní šéfkuchári by mali prestať servírovať japonským a americkým turistom to, čo očakávajú, keď prídu do Francúzska," uzatvárajú. Majster platne Senderens si však o "foodingu" nič dobré nemyslí. "Jesť rukami je zlý zvyk a nemá čo robiť s kvalitou jedla. V našej kultúre to znamená zlú vychovanosť."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.