"Lenže to vôbec nie je pravda. Stačí si všímať, ako stúpa počet reštaurácií," myslí si Galbavý, ktorého rodina má reštauráciu v Topoľčanoch.
Ďalší poslanec Róbert Kaliňák zo Smeru, ktorý je spolumajiteľom niekoľkých reštaurácií, tvrdí, že návštevnosť reštaurácií sa po zavedení 19-percentnej dane znížila. Reštaurácie sú podľa neho medzi prvými, kto pocíti, či reálna mzda stúpa, alebo klesá.
"Keď raz za čas išli ľudia do reštaurácie, dali si jedlá, ktoré doma nevaria - komplikovanejšie minútky, exotickejšie jedlá, ale stabilní návštevníci sú manažéri a stredná vrstva, ktorí chodia na obedové menu."
V minulosti zohrával podľa neho veľkú úlohu pri návštevnosti reštaurácie termín výplat, ale dnes sa to už tak neprejavuje, lebo termíny sú rôzne. "Keď sme začínali pred šiestimi rokmi, po pätnástom dni v mesiaci sa tržba výrazne zvýšila. Mnohé reštaurácie sledujú aj dni, ak sa nemýlim, najlepšie bývali stredy. Potom v závislosti od typu podniku, vo večernej reštaurácii s barom a kokteilmi sa ide aj v piatok a sobotu."
Ľuďom už začína záležať aj na úrovni podniku. "Prihliadajú na peňaženku a často si kupujú jedlo podľa ceny, ale už to nie sú tí zakríknutí konzumenti," hovorí Galbavý. "Keď sú klienti vyberavejší, majiteľov reštaurácií to motivuje, snažia sa o kvalitu. Je to kontrola, akú neurobí žiadna štátna inšpekcia."
Nezdravé jedlá si v reštauráciách kupuje stále menej ľudí, ale najobľúbenejší aj tak zostáva vyprážaný syr. "Ponuka bezmäsitých, najmä zeleninových jedál je stále väčšia, lebo ľudia si ich žiadajú," hovorí Galbavý. "Aj v našej reštaurácii cítime, že si zákazníci radšej dajú cukiny, lasagne, špagety, zapekaný karfiol, špargľu."
Muži si podľa neho stále dávajú najradšej bravčový rezeň v trojobale s ryžou, alebo hranolčekmi, a k tomu pivo. "U žien suverénne víťazia cestoviny a zelenina, k tomu biele vínko."
"Vyprážaný syr bol preferovaný vždy - bol lacný, lenže postupne zákazníci začínajú vyhľadávať labužnícke jedlá, v ktorých sú, ako ja zvyknem hovoriť, rôzne trávy - zeleniny," hovorí poslanec opozičného Smeru Róbert Kaliňák.
Jedna z jeho reštaurácií ponúkala aj delenú stravu podľa krvných skupín, lebo vedľa bolo fitcentrum. "Ľudia na to radi chodili. Dnes tam robíme makrobiotickú stravu." Reštaurácie podľa neho prispôsobujú jedálne lístky, aby si vedela vybrať celá rodina.
Prieskum pre denník SME urobila agentúra MVK v dňoch 1. až 8. júla 2005 na vzorke 1102 respondentov.
Vzorka bola reprezentatívna pre dospelú populáciu Slovenska z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regionálneho zastúpenia a veľkosti sídla
Autor: rf
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.