cnosť?
Josef Laufer zje všetko, aj čo je zdravé
Herec a spevák Josef Laufer je veľký gurmán. "Ale nie som špecializovaný, zjem všetko, čo je dobré a dokonca aj niektoré veci, ktoré sú zdravé," prezrádza česká stálica, ktorá je však o čosi horšie na tom s varením. "Variť neviem, pretože som bol vždy obklopený ženami, ktoré vynikajúco varili - moja mamka, svokra, manželka i dcéra. Nikdy som to nepotreboval vedieť, vždy som bol hýčkaný."
Hoci jedlo si vie J. Laufer vychutnať, nie je veľkým priaznivcom alkoholu. "Ak už, tak si dám whisky alebo dobré vínko. Predsa len, som napoly Španiel," dodáva herec.
* * *
Herečka Zuzana Marošová zbožňuje mäso
Herečka Zuzana Marošová o sebe tvrdí, že nie je veľkým gurmánom. "To skôr môj priateľ. Ja mám síce rada dobré jedlo, ale že by som bola vyslovený gurmán, to rozhodne nie."
Najradšej má Zuzana slovenskú a talianskú kuchyňu. Chýbať jej nesmie predovšetkým mäso. "To je v mojom jedálničku denne." Preto sa teší aj na sľub, ktorý jej dal priateľ. "Keďže on je nielen gurmán, ale aj veľmi dobrý kuchár, teším sa na guláš, ktorý mi sľúbil, že mi teraz navarí. Povedal, že to bude najlepší guláš, aký som kedy jedla," vytešuje sa herečka, ktorá pre svojho drahého tiež občas niečo ukuchtí. "Ak mám čas, tak navarím, no on sa najradšej stravuje v reštauráciách, kde vyhľadáva rôzne špeciality."
Aj Zuzka má medzi receptami, ktoré občas praktizuje jednu špecialitku. "Ja to volám prdiaci chlieb," smeje sa Zuzka. "Je to plnený zapečený chlieb so smotanou, slaninkou, paprikou, krevetami a syrom. Môže sa tam dať aj zelenina. Všetko sa to rozpustí, zmieša a dá sa to zapiecť do chleba," dodáva.
* * *
Róbert Šudík je na vrchol blaha, ak si môže aj navariť
Herec Róbert Šudík je veľký gurmán a ľúbi všetko. "No sú aj dni, keď mám na niečo špeciálnu chuť. A ak mám na niečo chuť a aj čas, tak je vrchol blaha, ak si to môžem navariť sám. A to sa už tešia aj všetci naokolo, pretože s 99,99%-nou pravdepodobnosťou to aj výjde. Pretože jedlo, ktoré sa robí s láskou a chuťou, je fantastické," vyznáva sa herec košickej činohry, ktorý varí rovnako rád mäso i cestoviny a veľmi rád experimentuje. Zdrojom inšpirácie v kuchyni je jeho kolega Jožko Úradník. "A mám aj jeden vysoko tajný zdroj - starú manželkinu kuchársku knihu. Z tej tajne čerpám, ale s tým, že kombinujem niekoľko receptov," dodáva herec.
* * *
Ulka Szabadosová rada je málo, ale dobre
"Som gurmán. Ale taký trošku zvláštny, pretože ja mám rada málo a dobre. Pochutím si na všelijakých morských príšerkách, ale nemám rada klasické jedlá ako napr. ´knedlo, vepřo, zelo´, buchty na pare, či halušky," hovorí muzikantka a redaktorka Rádia Regina Ulka Szabadosová.
Jedlo na tanieri ju musí zaujať aj vzhľadom. K jej obľúbeným jedlám patria ryby, ale aj čínska a talianská kuchyňa. "V našich podmienkach sa nie všetko dá realizovať doma, ale snažím sa jesť čo najzdravšie. Aj preto mi vyhovuje čínska kuchyňa."
Čínu má však rada aj v reštaurácii. "Najradšej mám, keď ideme partia, obejdnáme si tri veľké misy a potom si to pomiešame." K dobrému papaniu má rada aj dobré červené suché vínko.
Preberavá v jedle bola Ulka vraj už od mala. "Mamke som potom vravela, že som ju aj ľutovala, pretože sme boli veľmi vyberavé deti. Ja som vylievala mlieko a neznášala vyprážanú cibuľu. S tým sme mamku trošku potrápili."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.