pochúťok.
Teplota zmrzliny je asi mínus 5 stupňov Celzia, ale mýlite sa, ak si myslíte, že vás ochladí. Ona vás príjemne osvieži. Hovorí sa, že zasýti, netreba to však brať vážne a preto si ju nedajme ako obed, ale ako mliečnu alebo inú desiatu. Základom zmrzliny je mlieko, smotana, cukor a prísady, v niektorých nájdete emulgátory, stabilizátory, prípadne minerálne látky. Ak si chcete pochutiť zdravšie, vyberajte si tvarohové alebo jogurtové zmrzliny. Mliečny cukor dodáva telu energiu, platí však priama úmera medzi energetickou hodnotou (kJ) a chutnosťou. Čím viac si na zmrzline pochutíte, tým je to väčšia kalorická bomba. Nenechajte sa pomýliť ani "vodovými" zmrzlinami. Aj keď majú menej kilojoulov, medzi diétne pochutiny určite nepatria. Široký sortiment v jednej cukrárni u vyhlásených zmrzlinárov v nádobách vám dáva možnosť výberu, ale nepoznáte ich energetickú hodnotu. Určité riziko výskytu salmonely je u dávkovaných zmrzlín, preto ju treba kupovať len u osvedčených predajcov, kde dostanete naozajstnú delikatesu.
Balené zmrzliny majú na obale potrebné údaje aj keď mikroskopickým písmom. Mnohé výrobky obsahujú tuk, čoho sa boja ľudia, ktorí si chcú udržať alebo znížiť hmotnosť. Radšej si vyberú "vodovú" zmrzlinu. Tie sú väčšinou naozaj z vody, zafarbenej farbivom a výdatne osladené cukrom. Asi hodinu po skonzumovaní zafarbenej mrazenej vody vás pocit hladu prinúti kúpiť si niečo pod zub, čo je v tej chvíli k dispozícii a to veru spravidla prevyšuje energetickú hodnotu inej zmrzliny.
Na obale zmrzliny býva uvedené, že obsahuje rastlinný tuk. Zmrzliny sa najčastejšie pripravujú z kokosového tuku a ten je zdrojom mastných kyselín, ktoré sa v organizme správajú ako živočíšne tuky. Pokiaľ ide o chuť i kvalitu, tá je v balených výrobkoch jedného druhu rovnaká v Košiciach alebo Bratislave. Deti majú rady farebné vodové zmrzliny, preto si všímajte údaje na obale a ak nie je na ňom, že je farbivo prírodné, nekúpte. Deťom by sa mali kupovať čím menej farebné zmrzliny, napr. nanuková torta, tzv. ruská zmrzlina, čokoládový nanuk.
Jogurtovú ovocnú zmrzlinu si pripravíte takto: rozmixujte misku ovocia (jahody alebo maliny či marhule s 1 lyžicou práškového cukru. 1 jogurt ušľahajte s 3 lyžicami tvarohu, 1 lyžicou cukru a 1 vanilkovým cukrom. Obidve zmesi zmiešajte, naplňte do formičiek alebo téglikov od jogurtu, uzavrite potravinárskou fóliou a dajte zmraziť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.