Menu
Špenátové rezne v cornflakoch
Cibuľový koláč
Vega segedín
***
Dobré rady
Koláč pečieme pri miernom ohni, aby sa prepiekol.
Segedín odstavíme tak, aby šťava bola nad mäsom, lebo po odstavení ju vsiakne do seba.
Špenát nesmie mať v sebe vodu, treba ho nechať poriadne odkvapkať.
***
Špenátové rezne v cornflakoch
Potrebujeme: 400 g špenátu, soľ, 1 žemľu, mlieko, 1/2 cibule, 10 g masla, 2 vajcia, múka, cornflaky, olej.
Postup: Očistený špenát uvaríme v slanej vode do mäkka. Vyberieme, necháme odkvapkať. Vychladnutý špenát spolu so žemľou namočenou v troške mlieka a cibuľou zomelieme. Pridáme maslo, 1 vajce, premiešame (1) a robíme rezne, ktoré obalíme v múke (2), vajíčku a cornflakoch (3). Vyprážame na horúcom oleji po obidvoch stranách (4). Ak nemáme čerstvý špenát, môžeme použiť špenátový pretlak a namiesto žemle strúhanku.
Cibuľový koláč
Potrebujeme: 1,5 kg cibule, 40 g oleja, 1 šľahačkovú smotanu, 4 vajcia, soľ, korenie, majorán, 1 lístkové cesto (250 g).
Postup: Očistenú cibuľu pokrájame na kolieska a udusíme na oleji (asi 20 minút). Potom k cibuli primiešame smotanu, do ktorej zamiešame 4 vajcia, soľ, korenie a majorán. Rozmiešame a natrieme na rozvaľkané lístkové cesto. Pečieme v dobre vyhriatej rúre 45 minút.
Vega segedín
Potrebujeme: olej, 1 cibuľu, červenú papriku, pol menšej hlávky kapusty, mletú rascu, soľ, sušenú sójovú mrveničku (1 bal. = 90 g), 3 lyžice hladkej múky, 1 dcl 33 % smotany, kečup podľa chuti, horčicu podľa chuti.
Postup: Pol cibule nadrobno posekanej opražíme na oleji, pridáme červenú papriku, nadrobno (podľa gusta) pokrájanú kapustu, zalejeme vodou, pridáme kmín, soľ a dusíme, kým kapusta nezačne dostávať sklovitú podobu. V druhej nádobe takisto dusíme sójovú mrveničku, kým nezačne mať chuť. (Radšej dlhšie ako kratšie). Zahustíme vymiešanou múkou so smotanou, necháme prejsť varom a pridáme kečup a horčicu podľa chuti. Ešte 5 minút povaríme. Zmiešame s udusenou kapustou a podávame s knedľou alebo zemiakmi.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.