Archivácia vína
V auguste je väčšina nádob, v ktorých bolo mladé víno, už prázdna. Prázdne sudy je nutné udržiavať sírením v dobrom zdravotnom stave. Víno určené na archiváciu sa fľaškuje do fliaš 0,7 l a ukladá sa do príslušných priestorov.
Kvalitní mladé víno má svoje čaro, je živé s vyšším obsahom kyselín, má intenzívnu vôňu, odrodový charakter býva veľmi silný.
Kvalitní archívne víno je hladké a má vysoko harmonickú chuť (zamatovú), vôňa už nie je taká intenzívna a objavuje sa tzv. "fľašková zrelosť", odrodový charakter je čiastočne utlmený.
Víno sa časom neustále vyvíja tým, že sa niektoré látky v ňom obsiahnuté premieňajú na iné a víno tým prechádza na inú kvalitatívnu úroveň. Archivácia vína nám umožní premeniť mladé víno na niekedy dosť podstatne odlišné víno archívne. Archivované víno je uskladnené vo fľaši (0,7 l) na ležato, aby korková zátka bola zvlhčená vínom a nedochádzalo k jej oxidácii. Z toho dôvodu musia byť zátky veľmi kvalitné. Nie je nič nepríjemnejšie než, keď otvoríte archívne víno staré mnoho rokov, a miesto excelentného zážitku ucítite pach starej "pokazenej" zátky.
Vývoj vína vo fľaši ovplyvňuje mnoho faktorov. Z nich je najdôležitejšia kvalita mladého vína a pomer kyselín, cukrov, alkoholu a extraktu v ňom obsiahnutých. Vývoj vína pri archivácii má dve základné etapy. V etape "pozitívneho vývoja" dochádza k harmonizácii všetkých výrazných zložiek vína a teda aj k zvyšovaniu kvality. Dĺžka tejto etapy je veľmi rôzna v závislosti od druhu vína, pôvodu a ročníka môže trvať cca 2 - 15 rokov a pri niektorých svetových vínach až 25 - 50 rokov. "Madeira" potrebuje údajne až 200 rokov! Potom víno dosiahne kvalitatívny zenit a nasleduje druhá etapa, kedy sa akosť vína naopak znižuje, pretože harmóniu vína naruší nedostatok alebo prebytok niektorej z látok vo víne obsiahnutých.
Preto je vhodné do archívu založiť viac fliaš rovnakého vína a každý rok otvorením jednej fľaše priebežne kontrolovať stav vína a z tak posudzovať jeho ďalší vývoj.
Autor: jv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.