Rasca
Plody rasce je možné bežne kúpiť v každom obchode s potravinami. Pre tieto účely sa u nás na vybraných miestach pestuje. Je ale zaujímavé, že tato nenápadná rastlina sa vyskytuje u nás aj v prírode.
Rasca lúčna je nevysoká bylina, ktorá ako väčšina mrkvovitých druhov kvitne a plodí v druhom roku. Na nevysokej rozvetvenej byli sa vyskytuje niekoľko listov, ktoré sú dva až trikrát strihané, delené do čiarkovitých úkrojkov. Byle sú zakončené zloženými okolíkmi drobných bielych až ružovkastých kvetov. Neskôr prinášajú podlhovasté, rebernaté, hnedé a aromatické plody dvojnažky. Rascu môžeme nájsť pomerne hojne na lúkach aj pasienkoch na celom území Slovenska. Pokiaľ máme pochybnosti o tom, či nájdená rastlina je skutočne rasca, rozotrieme jej plody v prstoch. Vôňa je nezameniteľná a žiadny náš mrkvovitý druh podobného vzhľadu tak nevonia.
Plody rasce obsahujú silice (hlavne karvón a limonén), triesloviny, mastný olej, živice a bielkoviny. Práve vysoký obsah karvónu spôsobuje jej pozitívne účinky v zažívacom trakte. Pomáha pri nadúvaní a nadmernej plynatosti. Na takýto účel ju možno podávať aj malým deťom. Rasca je aj jedna z najdôležitejších aromatických rastlín. Ako korenie ju možno užívať na prichutenie polievok, mäsových jedál, k zemiakom aj do šalátov. Vhodná je tiež ako korenina do kyslej kapusty a zlepšuje chuť nátierok, slaného aj sladkého pečiva. Preto ju môžeme pridávať aj do koláčov a jej plodmi posypávať aj syry. Ako korenina je takmer nepostrádateľná v chlebe. Odvar z jej plodov bráni nadúvaniu a osviežuje dych. Z rasce sa pripravujú aj špeciálne likéry a užíva sa aj v kozmetike.
Zatiaľ čo rascu môžeme zbierať v našej prírode, iné aromatické koreninové druhy z čeľade mrkvovitých u nás chýbajú (aníz, fenykel a koriander). Ich domovom je juhozápadná Ázia a východné Stredomorie. U nás sa tieto koreniny len pestujú.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.