Dnes varí
Agnesa Koledová (62), narodila sa v Kráľovskom Chlmci a už 35 rokov žije v Košiciach s manželom Jaroslavom, ktorý pochádza z Banskej Štiavnice. Vychovali dvoch synov, tešia sa zo 4 vnúčat. Pani Agnesa pracovala v telekomunikáciách, teraz je už na dôchodku. Veľmi rada a často varí a pečie a zbiera recepty.
* * *
Menu
Cuketový koláč
Mrkvová polievka krémová
Plnený bôčik
***
Dobré rady
Kryštálový cukor zalejem lyžicou horúcej vody, skôr sa roztopí.
Z cukety vydlabeme jadierka, aby neprekážali v koláči.
Koláč len pocákame čokoládou, lepšie sa krája za studena.
* * *
Cuketový koláč
Potrebujeme: 4 vajcia, 35 - 40 dag krupicového cukru, 2 vanilínové cukry, 1 dl oleja, 1 malú cuketu, 35 - 40 dag polohrubej múky, 1-1,5 ČL sódy bikarbóny, 1 PL kakaa, 5 - 10 dag drvených orechov, 1 čokoládovú polevu.
Postup: Cukor zalejeme 4 - 5 PL horúcej vody, keď sa roztopí, pridáme celé vajíčka (1) a miešame do peny. Pridáme olej, múku so sódou, kakao, orechy. Cukety odstránime jadierka a nastrúhame ju (2). Spolu všetko vymiešame (3) a vylejeme na vymastený plech a pečieme pri 160 °C v elektrickej rúre asi 35 - 40 min. Po vychladnutí cesto rozrežeme na 2 polovice, jednu natrieme marhuľovým džemom, položíme na ňu druhú polovicu (4) a spojíme. Na záver polejeme polevou.
***
Mrkvová polievka krémová
Potrebujeme: 2 cibule, 0,5 kg mrkvy, 1 PL masla, 3/4 l vývaru (bujón), 1 šľah. smotanu, soľ, biele korenie, 0,5 ČL kari korenia, pažítka na ozdobu.
Postup: Cibuľu nakrájame na kocky, mrkvu očistíme a nastrúhame. V hrnci zohrejeme maslo, pridáme cibuľu, podusíme, pridáme mrkvu a podusíme. Prilejeme vývar, varíme 15 - 20 minút. Rozmixujeme, osolíme, okoreníme, prilejeme smotanu. Pažítku posekáme a nasypeme do hotovej polievky.
* * *
Plnený bôčik so šampiňónovou plnkou
Potrebujeme: 1,5 - 2 kg prerastaného bravčového bôčika, 5 - 10 suchých rožkov (podľa veľkosti kapsy), 1 nôžka údenej klobásy, šampiňóny celé 314 ml v slanom náleve, 1/2 čerstvej kápie na kocky, 1/2 zväzku posekanej zel. petržlenovej vňate, 2 vajíčka, 2 väčšie cibule, 10 dag údenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Do mäsa narežeme kapsu, podľa chuti posolíme, okoreníme. Pripravíme plnku: Cibuľu narežeme na drobno aj s údenou slaninou, dáme ju roztopiť, pridáme cibuľu, klobásu na kolieska a nakoniec kápiu dusíme 5 min. Dáme nabok. Rožky namočíme do sladkej vody a necháme napučať. Dobre vyžmýkame. Pridáme podusenú cibuľu s klobásou, šampiňóny, petržlenovú vňať, vajíčka, posolíme, okoreníme, dobre premiešame. Naplníme kapsu, zopneme špáradlami alebo zošijeme, dáme na pekáč, podlejeme 2 - 3 dl vody a dáme piecť. Pri 220 °C pečieme asi 2 hodiny prikryté a podľa potreby podlievame, asi pol hodiny pred dopečením odkryjeme a pečieme do chrumkava. Podávame s varenými zemiakmi.
Autor: Cuketový koláč
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.