MENU
Zdravá cviklová polievka
Rizoto s tofu
Lievance z ovsených vločiek
DNES VARÍ
Gabriela Želinská (33) pochádza zo Sabinova, býva v Ražňanoch (okres Sabinov). Je slobodná, bezdetná, pracuje ako ošetrovateľka pre Slovenský Červený kríž v rámci aktivačných prác. Uprednostňuje zdravú kuchyňu, už desať rokov sa jej aktívne venuje, je absolventov viacerých kurzov zdravej výživy v ČR.
POH-rec-hlavna-rez FRK
DOBRÉ RADY
Kto sa chce makrobioticky stravovať, mal by si o tom predtým niečo naštudovať, aby si neuškodil. Zvykať si na zdravú stravu treba postupne.
Namiesto bielej múky sa dá vo všeobecnosti používať ovsená múka, resp. ovsené vločky.
Rizoto je možné pripraviť aj z pohánky alebo pšena namiesto ryže.
***
Zdravá cviklová polievka
Potrebujeme: 800 g cvikly, 1 cibuľu, 1 l zeleninového vývaru, 1 (200 g) biely jogurt (najlepšie sójový), 1 jablko, olej panenský slnečnicový, citrónovú šťavu, soľ, vegetu bez glutamanu.
Postup: Cviklu umyjeme, očistíme, 1 odložíme a zvyšok pokrájame na kocky, resp. nastrúhame (1). Takisto očistíme cibuľu a jablko. Nadrobno nasekanú cibuľu podusíme na oleji a pridáme nastrúhanú cviklu (2) a jablko. Počas dusenia pridáme cviklu a jablko. Po 5 minútach pridáme zeleninový vývar (3) a podľa potreby aj vodu. Varíme asi 15 - 20 min. Počas varenia polievku dochutíme vegetou. Odstavenú hotovú polievku môžeme podľa potreby ochutiť niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Na tanieri pridáme do hotovej polievky jogurt (4).
***
Rizoto s tofu
Potrebujeme: 1 celé tofu biele, 500 g ryže natural, 1 cibuľu, sterilizovaný hrášok a kukuricu, 500 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb...), slnečnicový alebo sezamový olej, sójovú omáčku, petržlenová vňať.
Postup: Ryžu uvaríme v tlakovom hrnci, alebo upečieme v remoske. Varíme asi 35 min. Medzitým očistenú koreňovú zeleninu pokrájame na malé kocky a na oleji dusíme spolu s cibuľkou do polomäkka. Pridáme tofu pokrájané na väčšie kocky a 1 pol. lyžicu sójovej omáčky. Počas dusenia podlejeme vodou (asi po okraj hmoty). Keď je zelenina mäkká, pridáme zelený hrášok a sterilizovanú kukuricu a len v horúcej hmote premiešame bez varenia. Nakoniec do nej pridáme ryžu, premiešame a servírujeme ozdobné kopčeky, na vrch ktorých dáme petržlenovú vňať.
***
Lievance z ovsených vločiek
Potrebujeme: 500 g ovsených vločiek, 5 (väčších) jabĺk, 1 pol. lyžicu hrozienok, 1 vajce, soľ, olej na vysmážanie, pohár sušeného sójového mlieka, prášok do pečiva, škoricový cukor a vanilku.
Postup: Vločky necháme cez noc namočené v rozrobenom sójovom mlieku, vajíčku a soli. Na druhý deň ich do hladka premiešame s hrozienkami, nastrúhanými jablkami a kypriacim práškom a vysmážame na lievancovej panvici do zlatista. Podávame posypané škoricovým cukrom a vanilkou. Môžeme pridať aj marhuľový deň. Vhodné ako raňajky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.